Ranglerock – inn fra sidelinjen

01.07.2008
Ranglerock – inn fra sidelinjen
Ingve Lende

Rockeklubben på Bryne har sitt tilholdssted i to containere på kinoplassen. For sju år siden blomstret klubben i det gamle meieriet. Da kommunen solgte dette bygget, knakk de også ryggen på rockeklubben. Inn fra sidelinjen, fra et forsamlingshus på Hognestad, kom Hoggstock, forløperen til Ranglerock.

Ingve Lende er sjefen for festivalen Ranglerock. Han mener at det ikke er så mye som skjer på Rockefronten på Jæren for tiden, og legger delvis skylden på Time kommune.

- For seks-sju år siden så var det et stort og blomstrende miljø i det gamle meieriet på Bryne. Der var det både studio, øvingslokale, kafè, diskotek og konsertscene. Så solgte kommunen bygget til næringsformål, og egentlig bare kastet rocken på dør. Det ble sagt at de skulle få nye lokaler, men det ble med containerne på kinoplassen. Så jeg ser det sånn at rockemiljøet på Bryne har fått knekt ryggen, sier Lende, men legger til at det nå ser ut som noe er i ferd med å skje:

- Time kommune har vedtatt at det skal bygges øvingslokaler i Mølla, noe de lovte å gjøre allerede når rockeaktiviteten på Meieriet ble avviklet.

- Skal ikke rocken være litt opprørsk og stå på egne bein?

- Ikke nå lenger. Nå skal vi også ha vår del av kaken. Alle andre musikkgenre får støttemidler, så hvorfor ikke rocken? Vi trenger også forhold og fasiliteter til å utvikle vår musikk, og utvikle et miljø. Sånn som det er nå så trekker folk ned i egne kjellere og ”potler” med sitt, sier Lende bestemt.

 

Skapte sitt eget miljø

I mangelen på et skikkelig miljø med tilhørende fasiliteter, skapte Lende og rockekompisene sitt eget miljø da de tilfeldigvis fikk et helt hus til disposisjon.

- Vi hadde et gammelt hus på Eikeland, på en forblåst topp som heter Røynås. Det var et hus som ikke skulle brukes til noe. Der skapte vi et eget rockemiljø. Vi etablerte det som et slags ungdomshus, og det trakk folk fra både Lye og Nærbø. Vi hadde øvingslokale i stuen, og det var flere band som øvde der, sier Lende, og legger til at det var fra dette miljøet at festivalen Ranglerock ble født:

- Vi hadde lyst å komme ut og spille. Da startet vi Hoggstock, forløperen til Ranglerock, i et forsamlingshus på Hognestad. Det ble en suksess allerede første året. Så flyttet vi det til Bryne, og hadde det i en pub i to år før vi flyttet til Mølla og var helt selvstendige, forklarer Lende.

- Er Ranglerock noe mer enn bare festivalen?

- Nei

- Er det planer om at det kan bli noe mer?

- Vi har lyst å arrangere flere konserter. Vi drømmer også litt om å etablere en skikkelig rockescene her på Bryne. I dag har vi Mølla, men det er et kommunalt lokale som blir delt mellom mange foreninger. Den kan ikke bygges om til fast rockescene.

- Hvor kunne dere fått til en rockescene?

- Det var det, da. Vi har så vidt begynt å tenke på det, men først bør vi prøve å samle rockemiljøet. På Thime Station blir det jo arrangert litt konserter, men der har de 25 års aldersgrense, så det er ikke noe for ungdommen.

 

Noen lokale favoritter

På tross av et noe amputert rockemiljø på Jæren, klarer Lende å trekke fram noen lokale stjerner som han har troen på.

- Hovering Orville vant i fjor en demokonkurranse for RA. Han vant en pakke på hundre tusen med innspilling av plate og trykking. Platen kom ut nå i sommer. Dette er en spennende og dyktig artist som lener seg på tradisjonen til Neil Young og nyere artister som Ryan Adams. Han er en såkalt singer-songwriter artist, og bak artistnavnet skjuler det seg en 28 år gammel mann fra Lyefjell som heter Birger Bekkeheien, forklarer Lende.

- Jeg vil også trekke fram bandet Gravmar and the gravediggers. Dette er undergrunn så det holder. Det er så snevert at Jæren egentlig blir for lite for dem, slår Lende fast.

- Gravmar er punk rock, og det trekker ikke til seg allmuen her på Jæren. De har fått litt spilletid på P3. De er et sånn ”do it yourself”-band. Ingen av dem er spesielt flinke til å spille, men de bare gjør det beste ut av det. Dette er et band med masse sjarm, og representerer litt av den undergrunnen som finnes her på Bryne.

 

Jentepunk

- Killing butterflies spilte på Ranglerock i fjor. Det er utrolig at dette bandet oppstod. Et jente-punk-band fra Jæren er unikt. Jeg tror de er fra Vigrestad. Jeg ble veldig positivt overrasket da jeg så dem i fjor. De har svært gode melodier, og jeg tror vi kommer til å se mer til dem i framtiden. Bandet består av fire jenter i alderen 18-19 år.

Lende tillater seg også å trekke fram bandet der han selv er gitarist.

- Svenssen er et av de mest etablerte av de unge nye bandene på Jæren. Vi spilte på Jærnåttå, og har fast spillejobb i romjulen på Time stasjon, og er også faste på Ranglerock.

Vi spiller garasjerock som lener seg på 60-tallet, med de gode melodiene du finner der. Det er vel en slags power-pop. Det er god pop med mye gitarer, litt sånn Teenage fanclub-aktig.

- Vi har spilt sammen siden vi var så store, sier Lende, og holder hånden omtrent 30 cm over bakken.

- Vi har planer om å spille inn plate, kanskje neste år. Vi spiller inn domoer litt sånn etter hvert, og vil forhåpentligvis samle det til en plate til slutt, sier Lende.

- Når det gjelder talentfulle band som jeg venter mer av, så tror jeg at jeg har ramset opp det jeg kommer på. Jeg håper jo at rocken her på Jæren kan blomstre noe mer i framtiden, avslutter Ranglerocksjefen. 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Ingve Lende, Ranglerock,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...