Uoffisiell sovjetkunst på Hå gamle

01.07.2008
Uoffisiell sovjetkunst på Hå gamle
Eva Wathne

Lørdag den 16. august åpnet utstillingen ”Uoffisiell kunst fra Sovjetunionen. Private glimt fra 1960- og 70-tallet” på Hå Gamle Prestegard. Egil Johan Ree var NRK sin Moskva korrespondent i perioden 1971-75. I denne perioden samlet han inn kunst som beveget seg litt på sidelinjen av det sovjetiske myndigheter betraktet som god oppbyggelig kunst.

- Bildene er nok ikke direkte politiske, sier Anne Marie Gjølme ved Hå kommune.

- Men det var ikke lett å være kunstner dersom du ikke jobbet innenfor den offisielt godkjente stilen, altså den såkalt sosialistiske realismen. Den offisielle kunsten hadde en tendens til å idyllisere virkeligheten. Disse kunstnerne insisterte på å bruke sitt eget formspråk og velge tema for sine bilder selv. De ville ha friheten til å også avbilde skyggesiden av samfunnet, og det ble nok for provoserende for myndighetene. Dermed ble det nok ikke fullt så glamorøst og idyllisk som den offisielle kunsten, sier Gjølme.

 

Privat samling

Utstillingen er en del av det regionale prosjektet "Dusja v dusju. Vennskaplig. Handel og kultur kontakt mellom Rogaland og Russland fra 900-2010", som Hå kommune er ansvarlig for.

- Egil Johan Ree har sagt seg villig til å låne ut sin private kunstsamling i forbindelse med dette prosjektet, sier Gjølme

- Under hans tid som korrespondent kom han i kontakt med mange kunstnere, og han både kjøpte og fikk bilder. Disse ”uoffisielle kunstnerne” ble kalt Lyanozovo-gruppa, og hadde kunstneren Oscar Rabin som uoffisiell leder. Det var ikke alltid like lett for disse kunstnerne å få stilt ut verkene sine i galleriene, så de arrangerte utstillinger i private leiligheter. Der kunne de ha korte utstillinger. Mange av disse kunstnerne beveget seg litt i gråsonen, og fikk av og til ha utstillinger i gallerier. Men myndighetene kunne komme og stengte utstillingene etter bare noen dager, forklarer Gjølme.

 

Kjente kunstnere

Utstillingen består av i alt fjorten bilder laget av åtte kunstnere. Det er både oljemalerier, grafikk og tegninger. Kunstnerne er kjente i Russland, og noen av dem er også kjente navn ellers i verden, som for eksempel Ernst Neiztvestny som er en av de mest framtredende skulptørene fra den sovjetiske perioden. Utstillingen vil vare fram til den 28. september.

Redaktør -

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...