Tre separatutstillinger på Hå gamle prestegard

01.01.2008
Tre separatutstillinger på Hå gamle prestegard
Invitasjon

I årets andre utstillingsperiode har kunstnerne Liv Heier, Inger Johanne Nygren og Berit Marie Friestad hver sin separatutstilling. Utstillingene åpner på selveste kvinnedagen.

Liv Heier (1961) arbeider ofte med kvinnekroppen som motiv. Hun bruker ikke modeller til sine bilder, og mener at de hun maler ikke behøver å ligne på noen. Kvinnelige aktmotiver går igjen i hennes bilder. Noen driver flyøvelser, noen sover, mens andre bare venter. Det kan se ut som om noen flykter inn i seg selv. Modellene er ofte uten ansikt, og plassert i oppkonstruerte og organiske rom. Heier debuterte på slutten av 80-tallet. Hun har sin utdanning blant annet fra Statens Kunstakademi, og er kjøpt inn av flere store institusjoner, deriblant Norsk kulturråd og Stortinget. Hun har også fått Axel Waldemar Johansens minnepris.

 

Nær virkeligheten

Inger Johanne Nygren (1948) har kalt utstillingen sin for ”Stilleben/akvarell”. Språket hun bruker er det samme som botanikere brukte før fotografiet sin tid, alt er presist gjengitt ned til minste detalj. Men det er ikke studier av blomster som opptar Nygren. Hennes interesse er samlet rundt hverdaglige gjenstander gjengitt med blyant og akvarell. Hun føyer seg dermed inn i en tradisjon av kunstnere som gjengir virkeligheten naturtro. Enkeltgjenstander som blyanter, spisebestikk og fyrstikker gjengis i naturlig størrelse sett ovenfra med det hvite akvarellpapiret som bakgrunn. Når en kommer nær innpå bildene er det nesten som en er fristet til å plukke opp gjenstandene. Nygren er utdannet ved statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Hun har flere ganger deltatt på Høstutstillingen, og er innkjøpt av blant annet Riksutstillinger, Nasjonalgalleriet og Norsk kulturråd.

 

Små synteser av menneskelivet

Det er nå 8 år siden Berit Marie Friestad (1949) sist hadde utstilling på Hå gamle prestegard. Når hun igjen skal vise sine arbeider på Hå er det i hennes kjente stil. Malerier med et enkelt uttrykk, der prosessen kommer fram i hvert enkelt bilde. Trond Borgen i Stavanger Aftenblad skrev: ”Friestads malerier er som små synteser av menneskelivet. Konsentrater av opplevelser, erfaringer, forestillinger og drømmer. Alt som nedfeller seg og lagres i menneskesinnet, enten det er gode minner, dagligdagse åpenbaringer, eller sår og skorper fra vonde dager.”

 

Felles for de tre utstillingene er at de åpner på Hå gamle prestegard 8. mars kl 14.00.

 

av Trond Anfinnsen

Redaktør -

Nyheter

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...