De frivillige er grunnfjellet

01.09.2005
De frivillige er grunnfjellet
Fritidssjef Stian Langeland i Time kommune skulle gjerne hatt mer penger å dele ut til frivillige lag og organisasjoner. Arbeid som gjøres her, er nøkkelen til det gode tilbudet i Time.

Uten all dugnad hadde den norske og jærske kulturen stått nesten stille. Til tross for storsatsinger fra både kommune og fylke, er det i organisasjonene og lagene det største arbeidet skjer.

- Bare i Time har vi rundt 300 ulike lag og organisasjoner. Idrettslagene i kommunen har over 5000 medlemmer. Dette er en tredjedel av befolkningen. Det er stort, sier fritidssjef Stian Langeland i Time kommune. Til tross for at kommunen ser verdien av arbeidet som gjøres, følges dette ikke opp med særlig mye penger. For 2005 ble det satt av 440 000 kroner til tilskudd til barne- og ungdomsarbeid i de frivillige organisasjonene. Dette var en reduksjon fra året før på 140 000 kroner.

- Det er klart at dette ikke er et godt signal, sier Langeland, men legger til at dette ikke er hele summen. Kommunen bidrar også med mye mer, blant annet gratis lån av lokaler og treningsmuligheter.

- Jeg skulle gjerne hatt mer penger å fordele. Det vi gir, blir peanøtter i forhold til driftsutgiftene foreningene sitter med, sier Langeland. Støtten til lag og foreninger er ikke en lovpålagt tjeneste, men noe kommunen gjør frivillig. Da er det lett å bruke dette som en salderingspost i trange tider.

 

Finkulturen får?

Time kommune har fått til mye på det kulturelle området, og har satset mye på blant annet Fritz Røeds kulturpark. Er det vettig å bruke så mye penger på dette, istedenfor å satse på grunnfjellet innen kulturen?

- Det er positivt at kommunen har fått til så mye, men det er viktig at dette ikke blir en sovepute i forhold til arbeidet med lag og foreninger. Vi får ikke glemme grasrotkulturen. Det er der folk bruker mest tid og energi, sier Langeland.

 

Penger

Foreninger og lag kan søke om driftstilskudd for barne- og ungdomsarbeid. I Time er de ungdom til de er 25 år. Organisasjonen må være demokratisk oppbygd, og ha et eget styre. Prinsippet er at tilskuddet blir fordelt til alle foreningene. Antall medlemmer, hvor stor aktivitet en har og skjønn avgjør hvor mye hver organisasjon får. Det går også å søke om tilskudd til enkeltarrangement.

I tillegg til disse tilskuddene har kommunen fått til mye i samarbeid med lagene.

- Det som skjer i skjæringspunktet mellom det offentlige og frivillige er spennende. Når organisasjonene selv engasjerer seg sterkt, er det lettere for kommunen å gå inn med midler. Da får vi mer for pengene, forklarer Langeland. Eksempel på dette er den nye skateparken i Bryne, som ble laget i samarbeid mellom ungdommene og kommunen. Også flere idrettsanlegg er oppført med stor dugnadsinnsats.

- Vi skal legge til rette for positive aktiviteter. Uten grasrotkulturen hadde vi ikke hatt mye tilbud. Den innsatsen mange voksne legger ned i form av dugnad er helt fantastisk, sier Langeland.

 

Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
frivillig, Stian Langeland,

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...