Bokhandleren i Storgata

03.08.2009
Bokhandleren i Storgata
Margrethe Øgård Orre liker godt bøker som gir henne kunnskaper, både biografier, romaner og dokumentarer. Og så liker hun å diskutere det hun har lest med kollegaene.

Det er ti år siden Margrethe Øgård Orre kjøpte Jørstad Libris i Storgata på Bryne. Sammen med kollegaene starter ofte dagen med å diskutere litteratur som har blitt lest. Selv liker hun best biografier, og romaner med kjøtt og flesk på beinet.

- Er det mange spennende nye titler ute nå som det har blitt høst?

- Ja, det er like spennende hver høst. Det er på høsten vi legger grunnlaget for driften, da er det stort både i skolesalg og når det gjelder andre bøker. Men de nye utgivelsene er nok litt mer fordelt gjennom hele året nå enn det var før. Flere bøker kommer også ut om våren. Bokhøsten er nok ikke helt sånn som den var for femten år siden, sier Øgård Orre ettertenksomt mens to tålmodige eldre fruer står ved kassen og venter på henne.

- Jeg skulle hatt to røde kulepenner.

- Vil du ha noen billige eller noen knallgode? Her er en sånn liten og hendig.

- Nei, den vil jeg ikke ha. Dette er en slik jeg vil ha. Kan jeg fylle på denne.

- Nei, det er bruk og kast.

- Jeg tar denne. Det er bare jeg som skal bruke den. Sa du 35, Ja? Den tåler vann og alt.

- Det er viktig med gode skrivesaker, sier butikksjefen, og slår inn i kassaapparatet. 

 

Fiksjon med fakta

- Hva setter du mest pris på av litteratur?

- Det kjekkeste er historiske bøker, både romaner, biografier og dokumentarer. Jeg liker romaner der det er kjøtt og flesk på beinet. Der du lærer litt. Sånn som for eksempelt denne, sier Øgård Orre, og holder opp en bok av Cecilia Samarin.

- Det er hun som var i Stavanger nettopp. Hun skriver lett og greit. Det er egentlig ikke så stor litteratur, men her får du lære litt om forholden på Cuba både før og etter Castro.

- Så du liker fiksjon med fakta, altså?

- Ja, svarer boksjefen, og forsvinner på ny bak noen bokhyller, og kommer tilbake med en bok av Victoria Hislop.

- Hun har skrevet boka Øya. Handlingen er lagt til den øya der de fraktet ut alle de spedalske før krigen. Der drev de også og forsket for å finne en medisin som kunne ta knekken på spedalskhet, forklarer Øgård Orre ivrig, og fortsetter:

- Hun har også skrevet boken Hjemkomsten. Den er lagt til Spania under borgerkrigen før andre verdenskrig. Mange som har lest Øya syntes nok denne ble litt tung fordi det var litt vel mye historie, og den ble også litt kritisert for det, sier hun.

 

Lesende kollegium

- Det er også kjekt når det blir litt ”sjau” rundt bøkene.

- Som?

- For to år siden kom jo biografien om Einar Førde, og den skapte jo litt blest. Det er alltid spennende. Men det var saklig, og ikke sånn platt og navlebeskuende. Jeg gleder meg også til den nye biografien av Tore Rem om Jens Bjørneboe, sier Øgård Orre. Sammen med kollegene starter hun ofte dagen med en gjennomgang av hva de forskjellige har lest.

- Alle vi som jobber her leser mye, og vi liker forskjellige ting. Når vi av og til har lest samme boken, så er det kjekt å snakke om oppfatningene av boken. Det skaper ofte liv og røre. Når vi har jobbet i lag i så mange år, så kan vi ofte tenke oss til hva de andre liker og ikke liker. Og av og til er det full klaff hos alle.

 

Lange reiser

Øgård Orre trekker også fram biografien om Barack Obama.

- Det er en veldig spenstig type på mange områder, med en spennende bakgrunn. Jeg var i Sør-Afrika når han vant valget, og afrikanerne syntes at det var en av dem som hadde vunnet.

- Du var i Afrika, ja?

- Ja, vi var på ferie i to uker. Vi har det veldig travelt på sommeren, så vi tar ikke ut så mye ferie da. Vi prøve derfor å ha to uker i november, etter litteraturdagene Ord i vinden i oktober. Det skal jo også passe med mannen min som jobber i Nordsjøen. Vi har vært i Brasil to uker, og nå sist var vi i Sør-Afrika, og nå skal vi snart til Aruba sør for Cuba.

- Så du liker å reise langt?

- Ja, men ikke selve flyturen.

 

Familie og Rotary

Øgård Orre har vokst opp på Orre i Klepp. Hun er gift og har tre barn og fire barnebarn.

- Blir det noen litteraturdebatter med familien?

- Ja, vi diskuterer en del, og så er det selvsagt alltid bøker under juletreet hvert år. Guttene er veldig opptatt av kokebøker. Det er mye bøker i sirkulasjon både her i butikken og hjemme.

- Og hva liker du å gjøre utenom arbeidstiden?

- Jeg får meg en tur rundt Kleppeloen om morgenen.

- Hver morgen?

- Nei, målet er tre til fire ganger i uken, og det klarer jeg stort sett.

- Og etter jobb?

- Da er det middag, barn, og barnebarn. Vi inviterer hele gjengen til middag i hvert fall en gang i uken. Tolv mann ved langbordet er veldig kjekt. Så er jeg med i Rotary en gang i uken.

- Hva gjør dere da?

- Det er hemmelig, hehe, neida. Det er gode debatter, foredrag, og mye påfyll. Vi har et veldig godt vennskap, og hvis jeg trenger hjelp så har jeg alltid en god kontakt der. Det er jo bygd opp sånn at alle yrkesgruppene skal være representert. Der kan du ta opp ting du kanskje ikke tar opp på jobb. Det er viktig å ha et nettverk ved siden av jobben, understreker bokhandleren. 

Oddbjørn Jonsbråten, mannen som har laget 22 utgaver av Sirdalsboken, og som nå snart er klar med enda en, kommer inn. Idet Jærbuen takker for seg, setter de to seg ned med hver sin kopp kaffe for en bokprat.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Margrethe Øgård Orre, Orre Libris,

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...