Favner det mellommenneskelige

24.10.2022
Favner det mellommenneskelige
Lyrikkforlaget
Monicha Andersen

– Jeg drister meg til å si: Jeg tror du trenger denne boken og jeg håper at boken kan være et lite fristed for deg.

Ordene kommer fra Monicha Andersen, som er aktuell med diktsamlingen En liten tanke på Lyrikkforlaget. Selv har Andersen opplevd mye motgang i livet.

– Som 10-åring ble jeg kreftsyk og måtte amputere det ene beinet mitt. Dette var selvsagt tøffe tak for både meg selv og familien rundt. Men vi er kommet styrket ut av det, og min livshistorie har, som for mange andre som opplever tøffe stunder, gjort meg til den jeg er i dag, forteller Andersen.

Hun beskriver seg selv som et smilende og positivt menneske som øyner muligheter fremfor begrensninger og tenker at livet ikke er en selvfølge.

– Vi må nyte øyeblikkene som blir gitt oss og ikke glemme at livet er nå, samtidig som hverdagens trivialiteter tusler sin gang, med barn, arbeid, hund, samboerliv og huslige sysler.

 

Monicha Andersen har alltid hatt sansen for sitater og tekster.

– Noen av dem blir som en slags «leveregel» i mitt eget liv. Favoritten er Carl G. Jung sin tekst: «I am not what happened to me, I am what I choose to become.»  Jeg kunne jo vært noe helt annet enn det jeg er i dag med tanke på sykdomsforløpet i tidlig alder. Men man gjør seg hele tiden valg i livet, og mitt valg har vært opp og frem.

Uavhengig at tekster og sitater har Andersen alltid likt å skrive og sette ord på det som rører seg av hendelser og følelser i livet.

– Å skrive er en fin terapiform, påpeker forfatteren, før hun utdyper: – Over tid når tekstene, eller diktene, har blitt til og jeg har blitt mer bevisst på det jeg produserer, så har jeg litt og litt funnet min stil og uttrykksmåte. Veien har på en måte blitt til mens jeg har skrevet. Jeg opplever at en del av tekstene mine blir «hengende litt i luften», slik at det gis rom for å la dem synke inn og ta plass inni meg. Jeg tror mange vil kjenne seg igjen i en del av tekstene mine. Å la alt dette bli til en bok, som andre kan ha glede av, har vært en drøm de siste årene – og drømmer er jo til for å oppfylles.

 

Hennes eget liv har gitt inspirasjon til en del av diktene.

– Jeg blir også inspirert av andre menneskers historier. Jeg har arbeidet innen rusfeltet i flere år, og de livshistoriene som kommer fra mennesker som strever med rus, har berørt meg sterkt. Jeg kan også bli inspirert ute i naturen og ser ofte etter motiver å ta bilde av som jeg kan relatere til diktene jeg produserer. Jeg ønsker at tekst og bilde skal gjenspeile hverandre, noe jeg har forsøkt å få frem i boken med de bildene jeg har tatt med. Og det er selvsagt rom for fri tolkning av både diktene og bildene, understreker forfatteren.

– Jeg vil si at boken En liten tanke, kan leses av alle. Den har kortfattede tekster og den favner det mellommenneskelige og tar oss med inn i sårbarheten, realiteten, håpet, styrken, gleden og sorgen. Jeg håper at den som leser kjenner seg igjen i, eller kan relatere til andre nære som har vært igjennom livets berg og dalbane, og finne en sannhet, en trøst eller et håp.

Det kommer mer fra Andersens penn.

– Jeg kommer ikke til å slutte å skrive. Jeg finner stadig ny inspirasjon og glede ved å la ordene få leke seg og formes til noe som treffer både meg selv og andre. Om det blir en bok nummer to, vil tiden vise – og som tidligere nevnt, veien blir til mens vi skriver.

 

Redaktør -

Nyheter

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Reidar Lund er en forfatter som ikke bare ...

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...