Levende og interessant om nordmenn i Sachsenhausen

19.09.2022
Levende og interessant om  nordmenn i Sachsenhausen
Sven Egil Omdal
Nordmennene i Sachsenhausen

Under annen verdenskrig satt det ca. 2 300 nordmenn fengslet i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Oranienburg nord for Berlin. Noen av disse får vi møte i Sven Egil Omdals nye bok med tittelen «Nordmennene i Sachsenhausen - nazistenes dødsleir og fangenes drøm om et bedre Norge».

Dette er en bok som i det vesentligste bygger på litteraturstudier, fangeberetninger og noen intervjuer. Med en «portefølje» på 2 300 mann er det mange å ta av, og Omdal har plukket ut noen.

Det er sagt at noe av det viktigste som foregikk i Sachsenhausen var forberedelsene til et fritt Norge. Og det er nok langt på vei riktig. I leiren satt kapasiteter som Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli, Sverre Løberg, Sven Oftedal, Rolf Hofmo – karer som etter krigen kom til å spille vesentlige og avgjørende roller i norsk politikk og samfunnsliv. To statsministre, to stortingsrepresentanter og en superaktiv kommunepolitiker. Og det var mange, mange flere – bl.a. dikteren Arnulf Øverland, flere politifolk og mange andre som var med på å bygge Norge før krigen og som i høyeste grad var med på gjenreisningen etter freden 8. mai 1945. De fleste av dem kom hjem gjennom Europa via De Hvite bussene som Røde Kors stod bak.

Sven Egil Omdals bok gir et spennende innblikk i hverdagen i Sachsenhausen. Han forteller om menneskeskjebner, f.eks. hvordan det hadde seg at Einar Gerhardsen ble løslatt via Hamburg og Grini til Oslo. Og han forteller inngående om Rolf Hofmo som kom til å stå bak byggingen av fotballbaner og idrettsanlegg, svømmehaller og mye annet og som tok initiativet til Norsk Tipping etter krigen. Det var også Hofmo som sørget for at Norge fikk OL i 1952.

Av politifolk var det mange som gjorde en innsats langt ut over det å være fanger – blant dem gutter som Boris Hansen, Herman Berger og Alf Løkkeberg (som ikke er nevnt i boken), men det er Finn Kleppe som var ung politimann fra Stavanger. Sommeren 1943 ble Finn og en medfange kalt opp til leirkommandanten som leste opp et brev fra Rikskanseliet i Berlin undertegnet «ingen ringere» enn Adolf Hitler. Brevet sa i klartekst at Finn Kleppe og hans fangekollega, Lars Pallesen, skulle være æresfanger i Sachsenhausen. Det må ha vært «litt av en ære» som de to sikkert kunne ha vært foruten.

Boken forteller også den betagende historien om Moritz Nachtstern som var kjemigraf av profesjon. Han kom først til Auschwitz fordi han var jøde, men der ble det oppdaget at nazistene kunne bruke han til noe nyttig. Han ble derfor sendt til blokk 19 i Sachsenhausen hvor han ble satt inn i den dypt hemmelige «Operasjon Bernhard» som gikk ut på å produsere falske dollar- og pundsedler som skulle brukes i Nazi-Tysklands kamp mot de allierte. Nachtstern overlevde konsentrasjonsleiroppholdet.

Sven Oftedal er nevnt flere ganger i foreliggende bok. Han gjorde en fantastisk innsats som lege i leiren, og mange av fangene har sitt liv å takke for hans innsats. Arnulf Øverland gjorde mye med sine dikt i forhold til holdningskampen i leiren; hans dikt nettopp fra konsentrasjonsleiroppholdet er uten sidestykke i norsk lyrikk.

Leiba Wolfberg het en ung jøde som kom til Auschwitz fra Norge. Han spilte fiolin og noen forandret navnet hans til Leif på kartotekkortet. På den måten unngikk han gasskammeret og kom tilbake til Norge og ble en meget verdifull musiker i Kringkastingsorkesteret.

Jo, det er mye i denne boken det kunne være fristende å trekke frem. Omdal skriver f.eks. om leirens «Skoprøvekommando». Midt i Sachsenhausen var det laget til et område med ulikt underlag hvor fangene måtte prøve å gå inn støvler for soldatene som skulle ut i kamp. På den måten drev fangene forsøk, og kanskje de også klarte å sabotere noe underveisEndelig forteller Omdal historien om den polske jødegutten Tommy. En betagende, konkret og god historie full av håp som endte svært godt takket være Odd Nansen – Fridtjof Nansens sønn. Odd satt i leiren og kom i kontakt med jødegutten Tommy. Han ga han en eske som i bunnen av lokket hadde et bilde av hans far. Slik fant de frem til hverandre etter krigen. Undrenes tid var ikke forbi! Tommy studerte jus i USA og ble senere dommer ved Den internasjonale domstolen i Haag.

Mange av de norske fangene som satt i Sachsenhausen er glemt i 2022. Men Sven Egil Omdal har med sin bok løftet noen av dem frem og ut i lyset. Det fortjener de – og det er Omdals fortjeneste.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...