Fuglene skal også ha mat

04.01.2021
Fuglene skal også ha mat
Karl H. Bros og Øivind Leren
Fugler vi fôrer

Alle mennesker vet at «også fugler skal ha mat». Om vinteren – når det er kaldt – er det særlig viktig at maten er på stell og at fuglene får tak i den maten de trenger for å overleve. «Overlevelsens kunst» som vi kaller det, er noe mange småfugler viser til fulle. De finner mat der ingen andre ville tro det var en smule å oppdrive, men vi kan hjelpe dem.

I boken «Fugler vi fôrer» tar Karl H. Brox og Øivind Leren for seg noe av dette. Gjennom tekst og svært mange fine fuglebilder forteller de om ulke fuglers særart og litt om matvaner. Det er engasjerende lesestoff når man først kommer inn i det. Fuglenes liv er på en måte en helt annen verden selv om de fleste av dem bor og lever midt iblant oss.

Boken er i bunn og grunn en praktisk håndbok i hvordan vi skal kunne hjelpe fugler med mat når gradestokken kryper nedover og de trenger mat. Det hele er enkelt, direkte og konkret tilrettelagt, og boken vil være særlig nyttig for dem som bor slik til at de kan mate eller legge ut mat til fugler.

Boken tar for seg ulike typer for og ulike typer fugler – spurv, meiser, finker, kråker, spetter, troster, duer, stær og andefugler bare for å nevne noen. Og sidensvansen.

Kanskje trikset ligger i å bli venn med fuglene? Det å legge ut mat av ulike typer er en måte å bli venn på. Ofte kommer fuglene igjen år etter år. De forventer at det er mat å finne der du har lagt den ut, og de nærmest «forlanger» at du skal gjøre det.

Det er med fugler som alle andre dyr – de er personligheter alle sammen. Noen snakker om instinkt og overlevelsesmekanismer. Det er greit nok, men et eller annet sted «lurer» det er personlighet i hver eneste skapning. Det gjelder bare å finne den, så den, legge merke til den og sette pris på den. Et menneske som har gått mye i naturen, på fjellet og i skogen vet dette. Om fuglene – og andre dyr – ikke kan snakke et språk vi mennesker forstår – eller omvendt, at mennesker ikke forstår hva dyr sier, har de andre måter å kommunisere på som gjør at det er mulig å ha kontakt. Dette er – dypest sett – en helt spesiell form for kjærlighet.

«Fugler vi fôrer» er en typisk bruksbok man bør lese bruddvis og kanskje bruke som et aldri så lite leksikon for å finne ut av det man vil vite og fugler og fôring. Ligger den lett tilgjengelig – ved vinduet sammen med kikkerten – blir den avgjort en bruksbok det er fort gjort å bli glad i. Da er hensikten oppnådd. God fornøyelse!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...