Livet rett frem og «på svai»

11.02.2020
Livet rett frem og «på svai»
Aschehoug forlag
Tro og trass

I sin selvbiografi «Tro og trass» forteller Bjørn Eidsvåg om en episode fra sjelesorgens verden. Vanligvis er dette et lukket område i livet, men anonymisert går det bra å fortelle om selve skismaet.

 

Sykehusprest Eidsvåg ble en dag kalt til en sykeseng hvor det lå en mann og skulle dø full av fortvilelse og angst. Hans kone ble sendt på gangen og mannen ville gjøre opp for seg. Da fortalte han at han i ungdommen hadde vært graver på en kirkegård og at en ung gutt var begravet. Hans mor var på stedet og snakket etter begravelsen med graveren og ba ham om å sørge for at det var friske blomster på graven og ga graveren 50 kroner. - Dette sørget jeg for en gang, fortalte mannen. Resten av pengene tok jeg i egen lomme.

Som denne opplevelsen forteller tar Bjørn Eidsvåg oss med gjennom sine vei og sine valg fra de tidligste barneår i Sauda frem til berømmelsens tinder som en av Norges mest kjente artister innen flere genre.

Det har nesten alltid stått en aura rundt Bjørn Eidsvåg. I denne boken kommer vi litt på innsiden av auraen og får møte en både ydmyk og hard mann med både meninger og synspunkter. Om ikke på det meste, så på mye. Og Eidsvåg tar oss raust med inn i sitt liv og forteller åpent om mangt og mye fra tiden som barn og ung, fra prestestudiene på Menighetsfakultetet, fra kampen om hvorvidt han skulle bli praktiserende prest eller ikke, fra tiden på Lier psykiatriske sykehus, fra artistlivet og fra privatlivet. Eidsvåg åpner opp og lar oss bli kjent med ham på en måte som ikke mange artister gjør. Det handler nemlig om tro og tvil, og i dette grenselandet er det ikke mange som virkelig tør å vise ansikt. Eidsvåg gjør det, og det er ikke noe å skamme seg over. I de aller fleste menneskers liv er tvilen like viktig – og nødvendig – som troen. For en teolog er det også viktig.

Hele sitt liv virker det som om Bjørn Eidsvåg har stilt spørsmål om det alle mennesker sliter med – livet, døden, kjærligheten. Han gjør det litt annerledes enn mange andre og tar kanskje med flere momenter enn de fleste for å få svar. Dypest sett ligger alle svarene inne i oss. Kunsten ligger i å få dem frem. Rettere sagt: Gjøre deg vågestykket å få dem frem. Da kan mange bli like overrasket som forbauset. Tro er tro og fakta er fakta. Eidsvåg tar oss med gjennom noe av dette.

I tillegg til å fortelle om sitt eget liv, er Eidsvågs selvbiografi (ja, er det egentlig det?) en reise i de årene han har levd innen kristen- og poplivet i Norge. Vi får møte mange mennesker underveis i teksten. Eidsvåg forteller – linjerer opp og lager systematikk, slik at den som har levd samtidig med ham i denne perioden kan følge utviklingen. Det er spennende.

Denne boken bør leses for det den er: En beretning fra en mann som er underveis, som reiser, som spør og graver og som «gir og tar». Over det hele lyser kjærligheten rett frem og «på svai».

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...