Markerer 15 år som lyriker

02.09.2016
Markerer 15 år som lyriker
Målfrid J. Frahm Jensen

Det er 15 år siden lyriker Målfrid J. Frahm Jensen debuterte med sin første diktsamling. Dikt har hun ført i pennen siden 14-årsalderen, og innen 2016 er omme har hun kommet med syv diktsamlinger.

Det har tidvis blåst storm omkring den frittalende poeten fra Sandnes. Hun er kjent for å målbære pasientenes og de pårørendes stemme, spesielt innen psykisk helsetjeneste. I fjor ble hun tildelt Tabuprisen fra Rådet for psykisk helse, for å ha vært en «uredd stemme for brukerne av psykiske helsetjenester». Hun ble også tildelt Ytringsfrihetsprisen fra Stiftelsen til fremme for Ytringsfrihet i psykisk helsevern med begrunnelsen «Årets prisvinner har gjennom mange år vært en viktig og uredd forkjemper for bedring av pasienters rettigheter i psykisk helsevern». Nå er hun engasjert i kreftsaken, blant annet som sekretær for Støttegruppen for kreftpasienter i Sandnes og omegn.

Utgir jubileumsbok

Som jubileumsbok har Frahm Jensen valgt 28 dikt fra hennes syv diktsamlinger og satt disse inn i en notatbok som hun har kalt «Morgendagen blir fin».
– Tittelen stammer fra et av mine favorittdikt, som ender med at morgendagen blir fin. Det er en setning full av håp. Selv om dagen i dag er vond og vanskelig må man ha tro på at morgendagen blir fin, sier jubilanten.

I notatboken er det 130 linjerte ark hvor leseren kan gjøre notater til tanker, refleksjoner, avtaler og annet.

Kanskje kan jeg inspirere noen til å skrive sine egne dikt i boken, eller dele følelser de ellers aldri ville satt ned på papiret, smiler Målfrid J. Frahm Jensen.

Forfatterens royalties fra jubileumsboken går til Montebellosenteret, hvor de skal brukes på livsmestringskurs for kreftpasienter, deres pårørende og barn som pårørende.

Hater kreft!
– Jeg hater kreft! Derfor gir jeg bort honoraret for boken, sier forfatteren alvorlig. Hun har mistet flere venner og familiemedlemmer i kreft, og i 2012 døde moren av den lumske sykdommen.

Kreft er en fryktelig sykdom. Den kan spise deg opp innenfra. Den er uforståelig. Kan du forstå hvorfor kreftcellene dreper, for så selv å gå i døden med den de har tatt livet av? spør hun retorisk.

Montebellosenteret er enestående i Norge ved at det har rehabilitering av kreftpasienter som eneste fagfelt. Det er et landsdekkende kurs- og rehabiliteringssenter for de som har kreft, som tidligere har hatt kreft og som sliter med ettervirkninger av sykdom og behandling, samt deres pårørende.

Kreft er vondt og vanskelig for den som rammes, men også for pårørende og ikke minst deres barn. Kan jeg hjelpe noen til en bedre livsmestring, så vil jeg gjøre det. Jeg vet at Montebellosenteret har mange gode tilbud for både barn og voksne, og min mor var også der.

Debuterte i 2001

Frahm Jensen første diktsamling kom i 2001. Den første diktsamling fikk tittelen «Spor i menneskeland», og ble trykket i 1000 eksemplarer. Den har vært utsolgt i flere år.

De to første diktsamlingene mine var nok ganske nakne og skrikende i uttrykket. De to neste var noe annerledes, men heller ikke disse dvelte ved noen spesielle tema. De spenner vidt, forklarer Frahm Jensen.
Forfatteren smiler når hun snakker om den sjette diktsamlingen, som fikk tittelen «Farmor er hippie». Den kom i 2015 og er en humoristisk samling med mange undertoner, men det blir opp til leseren å tolke og finne undertonene. Den fikk anmeldelser som mente at norsk poesi hadde noe å lære av overskuddet fra hippietekstene.

«Farmor er hippie» er rett og slett barnedikt for voksne, mener forfatteren.

Ny diktsamling på trappene
Før året er omme kommer Målfrid J. Frahm Jensen med sin foreløpig siste diktsamling, «Innestengd».
– «Innestengd» er på nynorsk, og handler om det å være innestengt enten fysisk eller psykisk, i sykdom eller i ekteskap – men også at en kan finne sin egen indre kraft og slippe fri, forteller jubilanten.

Den inneholder kun 32 dikt, men de er kraftfulle!

Noen av diktene til Frahm Jensen gav inspirasjon til teateroppsetningen «Når det skærer i hjertet». Forestillingen turnerte over hele Danmark i 2014 og i 2015.

Det er alltid et håp
– Livet er en haug med fargenyanser, sier lyrikeren, som med diktsamlingen «Under snøen spirer solen» (2014) gav kreft, på godt og vondt, oppmerksomhet. Diktsamlingen var hennes femte og den eneste dedikert til kreft. Deler av royaltyinntektene går til Kreftomsorg Rogaland. Noen av diktene fra denne samlingen er også med i «Morgendagen blir fin».

Det er jo slik at selv om det går dårlig for noen som får kreft, er det flere og flere som overlever. Det er alltid håp. Håp om bedre behandling, bedre diagnoser, bedre støtte og hjelp, bedre overlevelse og et godt liv. Morgendagen kan bli fin, vet du. Jeg fortsetter å skrive, forsikrer den kreative og samfunnsengasjerte jubilanten.

Svein Kåre Gunnarson

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...