Størst på tid

14.10.2009
Størst på tid
Steffen Thorsen

Det kommer motstridende opplysninger fra Pakistan om hvorvidt de skal stille klokken en time tilbake den 1. oktober eller den 1. november. Det gjør Steffen Thorsen litt stresset denne tirsdag morgenen, nest siste dag i september.

- Jeg regner med at vi finner ut av det om en time eller to.

- Er du stresset?

- Ja, litt. Det er slitsomt å ikke vite, sier Thorsen.

I 1995 var den unge mannen fra Sandnes student ved universitetet i Trondheim, med datateknikk som fag. Det var også dette året han laget nettsiden The World Clock. Den lå på serveren til universitetet, og hadde en adresse langt som et vondt år. Når studiet nærmet seg slutten, måtte hjemmesiden finne et annet hjem. Og en atskillig kortere adresse.

- Jeg så jo at jeg kom til å slutte på universitetet, så jeg opprettet timanddate.com i 1998, og flyttet alt over der.

- Og hvordan var statusen da med tanke på antall besøkende?

- Jeg hadde vel rundt fire hundre tusen treff i måneden, eller vi kaller det sidevisninger. Det er en teknisk forskjell, understreker Thorsen, uten å gå mer i detalj.

 

Øverst på listen

Timeanddate.com har i dag kontorer i Vassbotnen 15 på Forus, og har tre ansatte utenom gründer Thorsen selv. Det lille firmaet har spesialisert seg på klokkeslett og kalender, for å si det enkelt, og de er noen gode hestehoder foran enhver konkurrent. Det høres kanskje ikke så komplisert ut, men når du har hele kloden og alle verdens land og tidssoner som virkefelt, så kan det bli mye for en hver. En kjapp trefftest på Google gir en pekepinn på nedslagsfeltet til det lille kontoret på Forus:

Vi taster inn ”time” i søkevinduet, og trykker søk. Av 2,8 milliarder (!) treff troner “The world clock – time zones” øverst. Dette er riktig nok på den norske Google-siden. Det samme søket på den engelske Google.com gir tilsvarende mange treff, og kontoret på Forus havner på en imponerende femte plass på listen. Naturlig nok forbigått av giganter som for eksempel Time magazine. Nettsiden har rundt to millioner sidevisninger til dagen.

- Det vil si mer enn 20 i sekundet, sier Thorsen fornøyd.

 

Flere på lønningslisten

Vi går tilbake igjen til 1998. Thorsen drev nettsiden sin helt på hobbybasis.

- En venn av meg hadde et annet nettsted. Han fikk reklame inn på sine sider, og tjente gode penger. Jeg så at jeg også kanskje kunne gjøre det, så fra 1999 har nettsiden vært reklamefinansiert. Før det tjente jeg ingenting, det kostet bare penger.

- Og da begynte det å ta av?

- Vel, i begynnelsen var det bare en kjekk biinntekt, og ikke nok til å leve av. Og i ”dottcomkrasjen” i 2000 ble inntektene halvert. Alt ble hauset opp til en stor boble, og alt steg til himmels. Men det viste seg å ikke være substans i markedet. Det tok noen år før det tok seg opp igjen etter det, minnes Thorsen. Det var først i fjor at inntektene til timeanddate.com tok seg såpass opp at Thorsen fant det forsvarlig å få noen på lønningslisten.

- Jeg hadde lyst å få inn andre typer folk, noen som var flinke til andre ting enn meg, altså programmering. Nå har vi en journalist, en grafisk designer og en som jobber med support og utvikling, forklarer Thorsen. Han sier videre at arbeidet med et nytt design er under utvikling. Sidene bærer nemlig fortsatt litt preg av at de ble skapt da internett var nyfødt: Her er det kun informasjon, svart og blått på hvitt.

 

Tid er komplisert

- Kan du forklare litt nærmere hva timeanddate.com virkelig er?

- Det er oppslagsverk i forhold til tid i hele verden, altså et planleggingsverktøy i forhold til tidssoner. Og det er kalendere som viser helligdager i mange land. Så har vi også noen kjekke kalkulatorer, som for eksempel en som regner ut hvor mange dager det er fra en dato til en annen. Vi har også kalkulatorer som regner ut soloppganger og solnedganger, og vi kan også kalkulere månefasene.

- Hvor mange land har dere inne i systemet?

- Vel, det kommer an på hvordan du definerer land, svarer Thorsen, og minner om at tid og tidssoner er mer komplisert enn mange kanskje tror.

- Alle land i verden ligger inne, men det skjer mye fra et år til et annet. I Europa og Nord-Amerika er det få endringer, og det er forutsigbarhet. Men i Asia, Sør-Amerika og Australia kan det være litt mer action, sier Thorsen med et lurt smil.

- Som?

- Som for eksempel når en provins i Argentina i fjor kunngjorde at de skulle stille klokken dagen før det skulle skje. Noen muslimske land har kalendere som baserer seg på første observasjon av nymånen. Dersom det er overskyet den natten, kan det være vanskelig å planlegge når helligdagene kommer, sier Thorsen.

 

Alle tidssonene på mobilen

- Hvilket forhold har du selv til tid?

- Hehe, det blir aldri nok tid. Ting tar tid. Det blir en hektisk hverdag, og jeg skulle gjerne hatt flere timer i døgnet, sier Thorsen. For å få tiden til å strekke til har han tenkt å bruke tiden framover til å få inn flere folk. Han vil nemlig utvide omfanget av tidsrelaterte tjenester.

- Jeg vil utvikle I-phone-applikasjoner.

- For å gjøre hele verdensuret tilgjengelig på mobilen?

- Ja, det er greit for forretningsfolk. Det er mange selskaper som har kontorer over hele verden.

- Så det er mange forretningsfolk som bruker sidene deres?

- Ja, jeg merker det godt på trafikken når det er helligdag i USA, avslutter Thorsen, før han på ny kaster seg over sommer- og vintertidsproblematikken i Pakistan.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...