På mange frivillige fronter

30.10.2012
På mange frivillige fronter
Shmaila Malik Raja

Shmaila Malik Raja fra Sola får Rogaland fylkeskommunes Frivillighetspris for 2012. Røde Kors er en av mange plattformer for hennes frivillige innsats.

Shmaila Malik Raja engasjerte seg tidlig i flere organisasjoner som ung kvinne i Kristiansand. SOS Rasisme, Ungdom mot narkotika og Kvinners kamp 8. mars var de første organisasjonene hun ble med i.

-Vi var veldig engasjerte. Ungdom mot narkotika økte medlemstallet fra 6-8 medlemmer til over 700 i den tida jeg var med, forteller hun.

Hun er stadig like aktiv, men i dag er det blant annet Røde Kors og Norske Kvinners Sanitetsforening som nyter godt av det store engasjementet. Hun er også styreleder i Sola Frivillighetssentral.

-Det er veldig givende å hjelpe andre. Frivillig innsats er limet som holder samfunnet sammen. Vi trenger flere frivillige sjeler, mener Shmaila Malik Raja.

 

Trengte noe å gjøre

Shmaila Malik Raja var seks år gammel da hennes far ble sendt til Norge for å hente to slektninger hjem igjen til Pakistan. Det endte i stedet med at også han ble værende, og hentet familien. Shmaila Malik Raja vokste opp i et hjem der frivillig arbeid var en del av hverdagen.

-Min far er utdannet lærer og en av de første i det pakistanske miljøet som satte seg inn i hvordan det norske systemet virket. Vi hadde stadig besøk av folk som trengte hjelp med å lese og skrive brev, fylle ut papirer eller sende penger til familien i Pakistan. Far hjalp dem, og mor laget mat. Mange var enslige menn, forteller hun.

For 14 år siden var Shmaila Malik Raja sykmeldt en lengre periode. Det var i den perioden hun ble med i Røde Kors.

-Jeg trengte noe å gjøre, og begynte å besøke eldre på sykehjemmet her på Sola. Jeg opplevde det som viktig påfyll for både meg selv og de eldre. Jeg fikk høre om Røde Kors sin besøkstjeneste, og engasjerte meg der. Etter hvert ble jeg også engasjert som frivillig hjelper i Barnas Røde Kors. Jeg ble interessert i hvordan Røde Kors var organisert, og i årene etterpå har jeg deltatt på mange av Røde Kors sine aktiviteter og gått mange kurs, sier prisvinneren, som i dag sitter i Røde Kors sitt omsorgsråd.

 

En time i uka er nok

Shmaila Malik Raja mener alle har tid til å bidra i frivillig arbeid hvis de prioriterer det.

-Mennesker trenger mennesker. Om vi ikke alltid ser det før det trengs, vil stort sett alle komme dit en gang. Jeg har funnet det jeg brenner for – mennesker som trenger meg. Men det gir meg mye tilbake og jeg har fått mange nye venner. Det trengs mange flere frivillige på mange områder. Besøkstjenesten til Røde Kors er et godt eksempel. Det er snakk om en time eller to i uka. Det klarer alle, uansett tidsklemme. Selv har jeg både familie og jobb, men klarer å ta meg tid til å stille opp i lokalmiljøet, påpeker hun.

Hun tror at respekten og ønsket om å stille opp for eldre er en av tingene hun har arvet fra den pakistanske kulturen.

-Rike Norge er fattigere på det feltet. Så kan jeg samtidig være irritert på mine egne landsmenn, som ikke er like flinke til å stille opp på dugnader, i idrettslag og på andre arenaer for frivillig arbeid, men det kommer også etter hvert, sier hun.

Selv prøver Shmaila Malik Raja å være et nøytralt forbilde.

-Jeg vil ikke settes i bås på grunn av bakgrunn, politikk eller religion, slår hun fast.

 

Gir av overskuddet

Det er ikke bare på Sola at folk får glede av hennes engasjement. Shmaila Malik Raja driver også hjelpearbeid i sitt opprinnelige hjemland.

-Sammen med min mann har jeg blant annet samlet inn brukte briller fra optikere her i Rogaland, og sendt dem til Pakistan. Etter jordskjelvet for et par år siden samlet vi inn rullatorer, krykker og andre ting vi visste de trengte. Vi hjelper også folk i flyktningleire og gir penger til skole og undervisning i vår egen hjemlandsby, forteller hun.

-Jeg har jobbet i reiselivsnæringen siden 1989, og gir alltid deler av overskuddet til veldedighet og hjelpearbeid. I mange andre land er det vanlig at bedrifter gjør det, legger hun til.

Det store engasjementet vi får presentert gjør det lett å være enig i tildelingen av Frivillighetsprisen, men prisvinneren selv ser det ikke helt på samme måten.

-Jeg er veldig overrasket, glad og beæret for å få prisen, og vil gjerne takke juryen som plukket meg ut blant 25 sterke kandidater. Men det er mange som gjør en stor innsats og fortjener denne prisen minst like mye som meg, mener hun.

Magnar Riveland

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...