En formidabel innsats

09.08.2010
En formidabel innsats
Børge Brende

I tre dager satt leger og sykepleiere i Port Au Prince uten å kunne løfte en finger. Tre hundre tusen var skadet. Det var en svært frustrerende situasjon, minnes generalsekretæren i Norges Røde Kors Børge Brende. Men da arbeidet først kom i gang, gjorde de norske frivillige en formidabel innsats.

I løpet av få minutter en grytidlig morgen lokal tid den 12. januar rammet jordskjelvet Haiti med en styrke på 7,3 på Richters skala. Børge Brende er på Sting for å fortelle om sine opplevelser i katastrofeområdet.
- Dette er en av de ti verste naturkatastrofene i historien. I løpet av få minutter omkommer 230 000 mennesker, og over 300 000 blir skadet. Dette skal vise seg å bli en skikkelig ilddåp for Røde Kors som i løpet av uker mobiliserer den største aksjonen noensinne, sier Brende.
Han tar oss med tilbake til øyeblikket da Røde Kors ble varslet om katastrofen:

Fikk ikke lande
- Vi fikk beskjed om at vi måtte sende et feltsykehus, og at det var behov for alle typer hjelp. Etter 24 timer var personellet samlet på Gardermoen, og fem fly var klargjort. Men det skulle bli mye vanskeligere enn vi hadde trodd. Jeg var med det første flyet. Vi kretset over hovedstaden, og fikk ikke lande. På grunn av dårlig organisasjon var det bare 70 fly som fikk lande den første dagen, og mange av disse hadde ikke humanitært utstyr. Det var fryktelig frustrerende. Det ble en kamp mot klokken. Tre hundre tusen var skadet, og helsesituasjonen på Haiti var vanskelig til og med før jordskjelvet, minner Brende om.

Flere hindringer
Etter en tid fikk flyet til Brende landingstillatelse i nabolandet Den Dominikanske Republikk. Der ventet nok en uforståelig hindring:
- Utstyret vi hadde med måtte tolldeklareres! Vi måtte gå noen tøffe runder der, men etter syv timer hadde vi fått utstyret på lastebiler. Vi var på veg. Det var en tolv timers reise, og det ble tid for refleksjon. Den Dominikanske Republikk har flott regnskog, og mange turister besøker landet. Da vi kom til Haiti var regnskogen brått slutt, sier Brende.
Skogen har blitt hogd ned til brensel av den fattige befolkningen. Grenseovergangen til Haiti var også en prøvelse for en organisasjon som har null-toleranse for korrupsjon. Følget kom seg gjennom uten å måtte betale. Omsider kunne de kjøre inn i katastrofeområdet.

Fødsel i katastrofen
- Synet som møtte meg da vi kjørte inn i byen kommer jeg aldri til å glemme. Det var store områder som var helt flate. Atten av tjue departementer var helt knust. Universitetssykehuset var helt sammenrast. Fem-seks hundre pasienter lå rett utenfor, mange av dem var barn, og det var ikke et eneste røntgenapparat, minnes Brende. Det verste var at de nesten ikke kunne gjøre noen verdens ting.
- Det gikk tre dager før alle flyene fikk lande, og utstyret var på plass. Vi måtte bare sitte der, leger og sykepleiere, og vi kunne ikke gjøre noe. Det var forferdelig frustrerende, sier Brende. Feltsykehuset kom omsider på plass, og har siden behandlet mer enn 4000 pasienter. Brende minnes en gravid kvinne som kom inn første dagen.
- Barnet måtte forløses ved keisersnitt. Da vi hørte det lille skriket, gråt vi alle. Et lite liv hadde blitt til i alt det elendige. Vi reddet livet til både moren og barnet, sier en berørt Brende.

Trenger fortsatt hjelp
- Røde Kors har vaksinert mer enn to hundre barn og unge. Over 450 000 har fått midlertidig tak over hodet. Men nå går vi inn i regntiden, og det er fortsatt mange som bor på gatene. Det er fortsatt behov for penger til å drive feltsykehuset. Og vi må være der lenge nok til å trene opp leger og sykepleiere til å bruke utstyret. Nå har vi flyttet feltsykehuset til et område der innbyggerne ikke så en eneste hjelpearbeider de tre første ukene etter jordskjelvet, sier Brende.
Han har flere ganger fått spørsmålet om det hjelper med nødhjelp under så kaotiske forhold.
- Ja, det er kaos i området, og det vil det fortsette å være. Vi kan ikke trylle. Men jeg har vært nede der tre ganger etter jordskjelvet, og for hver gang blir det litt bedre. Nå er det for eksempel ikke lenger akutt mangel på mat og vann. Men nå kommer seinskadene. Det er for eksempel gjort en rekke amputasjoner. Vi har sagt at så lenge vi har vært med på amputasjoner, skal vi også være med å utvikle proteser. I tillegg skal vi være med å bygge opp et sterkt nasjonalt Røde Kors, lover Brende. Han konkluderer med at gjenoppbyggingen på alle plan må styres av tanken ”build back better”.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Børge Brende,

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...