Hedret for båtinnsats

11.06.2012
Hedret for båtinnsats
Kåre Inge Olsen

I over 40 år har Kåre Inge Olsen hatt et brennende engasjement for båtlivet i Riska. Han har fått tildelt både æresmedlemskap og fortjenestenål for innsatsen.

Kåre Inge Olsen var initiativtaker til at Riska båtforening ble stiftet i 1968, og til at foreningens klubbhus ble reist i 1985. Han har også ledet båtforeningen i en årrekke. På et ekstraordinært årsmøte i slutten av april, fikk han tildelt æresmedlemskap i Riska båtforening. Under Riskadagene fikk han også Kongelig Norsk Båtforbunds fortjenestenål.

-Jeg har blitt både overrasket og rørt, sier Kåre Inge Olsen om æresbevisningene.

 

Tidlig interessert

Kåre Inge Olsen kjøpte sin første båt, en 17 fots robåt, for pengene han fikk til konfirmasjonen i 1955. Kameratene kjøpte grammofonspillere, men unge Olsen var aldri i tvil om hva hans nyvunne kapital skulle brukes til.

-Mor var ikke veldig begeistret i starten, men etter hvert som jeg kom hjem med stadig mer fersk torsk, snudde stemningen. Hun hadde ikke så mye mot det likevel, forteller Olsen.

Hetland kommune hadde lenge planer om å etablere småbåthavn på Hommersåk, men det skjedde ikke noe. De første årene etter at Sandnes kommune tok over flere av de tidligere småkommunene i 1965, skjedde det heller ikke noe. Ikke før Kåre Inge Olsen tok saken i egne hender.

-Jeg hengte opp en lapp på handelslaget, og inviterte alle som ønsket båthavn til å stille opp på stiftelsesmøte, sier Olsen.

11 personer møtte opp på møtet på den gamle skolen 1. mars 1968, klokka 18.00. Initiativtakeren Kåre Inge Olsen fikk medlemsnummer 1, og ble valgt til Riska båtforenings første formann. Men det skulle gå enda noen år før de første båtene kunne legge til i Hommersåkvågen.

 

Tatt vel imot

Noe av det første den nyvalgte formannen gjorde, var å gå til grunneier Gustav Gilberg. Gilberg hadde en liten strandeiendom i vågen. Den trengte båtforeningen. Kåre Inge Olsen var spent på mottakelsen.

-Gilberg var en eldre mann. Han hørte mens jeg fortalte om mitt ærend, og svarte med å være overstrømmende hyggelig. Han hadde gått og ventet lenge på at noen trengte den strandlinja, og syntes båtforeningen sine planer var midt i blinken. Dessverre døde Gilberg bare noen uker etterpå, og kommunen tok over strandeiendommen fordi firmaet Sandtransport trengte en dypvannskai. Men det var plass til oss også, og vi fikk en del av eiendommen.

Men Riska båtforening var uten kapital. Banken krevde at det ble stilt garanti før båtforeningen fikk begynne og bygge ut. Kåre Inge Olsen og Tor Stolt satte sine hus i pant, og alt var klart. I 1975 sto det første anlegget klart med 27 båtplasser. Senere tok kommunen også over nabotomta. Igjen var Olsen og båtforeningen raskt ute, og kunne utvide til 50 båtplasser.

-Dugnadsånden var stor. Blant medlemmene våre var det håndverkere av de fleste slag, forteller Olsen.

Snart skulle håndverkerne få mer å gjøre. Behovet for et klubbhus meldte seg stadig sterkere. Kommunens behov for en kloakkpumpestasjon ble løsningen.

 

Vinn-vinn-situasjon

-Sandnes kommune ville bygge pumpestasjon, og vi tilbød oss å bygge denne inn i et klubbhus. Det var en god løsning. Kommunen slapp å skjule pumpestasjonen med et bygg oppå bunkersen maskinene stod i. Vi fikk bygge på en ferdig planert tomt, og fikk i tillegg støtte for å ha skjult pumpestasjonen, sier Kåre Inge Olsen.

Kåre Inge Olsen har vært en løsningenes mann for Riska båtforening. I dag er det 350 båtplasser i Hommersåkvågen, og like mange som venter på å få plass. Parallelt med at båtforeningen har vokst og trengt plass, har Olsen vært politiker i blant annet Sandnes bystyre, formannskap og havnestyre. Kåre Inge Olsen satt som leder i Riska båtforening i rundt 20 år etter starten i 1968. Han var politiker fra 1967 til slutten av nittitallet. Hans nettverk og kjennskap til kommunens politikere og administrasjon har vært en styrke.

-Så har også Sandnes kommune vært positive til båtforeningens planer hele veien. Det er kort tjenestevei og en god tone i Sandnes kommune. Mentaliteten er en annen enn i Stavanger, selv om Sandnes vokser fort, mener Olsen.

 

Overrasket og rørt

I april i år ble det kalt inn til ekstraordinært årsmøte i Riska båtforening. Eneste sak på agendaen var ansettelse av driftsleder, og arbeidsinstruks for denne. Medlem nummer 1, Kåre Inge Olsen, var selvsagt til stede. Styret hadde satt opp en sak til. Denne var ukjent for Olsen. Han ble utnevnt til æresmedlem til stående applaus fra en fullsatt sal.

-Det hadde jeg ikke ventet, og det var et rørende øyeblikk, sier et tydelig stolt æresmedlem.

Riska båtforening tok også kontakt med Kongelig Norsk Båtforbund, der Olsen både har vært sentralstyremedlem og en av initiativtakerne til å opprette distriktsforening for sør- og vestlandet. Under Riskadagene fikk Olsen forbundets fortjenestenål.

Båtinteressen har fulgt Kåre Inge Olsen siden hans første robåt ble kjøpt for konfirmasjonspengene. De siste 29 årene er det en KB 27 fot som har vært feriebåt.

-Jeg har ikke blitt bitt av elefantsyken. Jeg er fornøyd med den båten jeg har. Det har blitt en del turer i Ryfylke og fjordene oppover Vestlandet til Bergen. Her er det fin natur og fin mentalitet blant menneskene vi treffer. På Sørlandet har vi bare vært en gang. Det var mer som å kjøre bil i rushtrafikken, sier Olsen.

Familien bruker ennå båten, men har også fått seg hytte i Tysvær som krever stadig mer tid.

-Men det blir nok noen turer også denne sommeren, sier Kåre Inge Olsen.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...