En liten ide blir stor oppsetning

09.06.2010
En liten ide blir stor oppsetning
Hjalmar Arnø er primus motor for Riskaspelet.

En liten ide blir stor oppsetning
- Vi skulle hatt et Riskaspel, foreslo Knut Gunnar Vier i påsken 2006.
- Ja, kanskje det, svarte Hjalmar Arnø, og trodde naboen siktet til et brettspill.
- Og du må skrive det.
Ideen slo gradvis rot hos Arnø, og skrivearbeidet kom i gang samme året. Etter flere små oppsetninger, skal den lille ideen nå materialiseres i en stor oppsetning.

Det er nemlig bare få dager til sytten skuespillere går på scenen, og Riskabuen skal få oppleve Riskaspelet i sin helhet. Vi har snakket med mannen som har skapt karakterene og plottet som skildrer en tenkt virkelighet på Riska for tusen år siden.

- Hvem er egentlig Hjalmar Arnø dersom du tar bort Riskaspelet?

- Jeg er gift og har tre barn i alderen fjorten til tjue år. Jeg bor på Hommersåk og jobber på Riska Ungdomskole. Der har jeg vært i atten år. Men jeg slutter nå til sommeren, og begynner i ny jobb hos fylkesmannen fra august, sier Arnø.

- Så da har vi Arnø dersom du tar bort Riskaspelet?

- Nei, jeg liker også godt å synge, og er med i koret Underveis. Det er et tverrkirkelig voksenkor som holder til på Hommersåk. Vi salmes en gang i uken, og repertoaret består av forskjellige kristne sanger, sier generalen for Riskaspelet.  

 

Ny jobb fra høsten

- Hva skal du gjøre hos fylkesmannen?

- Jeg skal begynne som rådgiver på utdanningsavdelingen. Fylkesmannen har jo tilsyn med kommunen, og ser til at de følger lovene og reglene som gleder. Jeg kommer for eksempel til å jobbe med informasjonsarbeid og klagebehandling. Når folk ikke er fornøyd med vedtakene så har de klagerett, og så ender gjerne klagene opp hos fylkesmannen. Jeg skal jo jobbe med skole bare på en annen måte, sier Arnø som går fra en stilling som undervisningsinspektør på Riska Ungdomsskole.

- Ser fram til å starte i ny jobb?

- Etter atten år på samme arbeidsplass så kan det være godt med et skifte. Det skal bli kjekt å prøve noe litt annerledes.

 

Ideen blir født

- Da må vi komme inn på Riskaspelet. Kan du fortelle litt om hvordan det hele startet?

- Ja, for min del startet det i en hytte på Vier i påsken 2006. Naboen min, Knut Gunnar Vier, sa til meg: Du Hjalmar, vi skulle hatt et Riskaspel. Jeg sa at jo, det skulle vi nå hatt. Så sa han videre: Og du må skrive det. Jeg trodde først at han mente et brettspill, omtrent som Monopol. Tanken lå og sveiv i bakhodet mitt. Og sommeren samme året hadde jeg funnet et plott, og skrevet første utkastet til Riskaspelet. Da tenkte jeg at sånn, når har jeg gjort det, og trenger ikke tenke mer på det. Men sånn ble det jo ikke, slår Hjalmar fast og fortsetter:

- Dersom vi skulle sette stykket opp, så måtte vi danne en forening, og etablerte da foreningen Riskaspelet. Så fikk vi midler fra Stavanger 2008 i forbindelse med lansering av en trykket versjon i 2007. Samme året viste vi den første scenen fra første akt med de to skuespillerne Hanne M. Botnehagen og Eivind Skålevik, minnes Arnø.

 

Hjulene begynner å rulle

- Etter det første året fant vi ut at vi kunne gjøre noe også neste år, og fant ut at tredje akten godt kunne stå for seg selv. Deretter var det ingen veg tilbake, og i fjor satte vi opp hele første akten, sier Arnø som nå omsider står foran oppsetningen av stykket i sin helhet.

- Vi var nødt til å jobbe en del i fjor høst med å tilpasse andre akten. Den er litt romslig i manuset, og måtte tilpasses resten.

- ”Romslig”?

- Ja, det er en slagscene der som ville ha krevd litt for mange mann på scenen, sier Arnø og understreker videre at det er utrolig mye arbeid forbundet med en slik oppsetning.

- Det er ikke bare manuset det er mye jobb med. Du har alle skuespillerne, kostymene, kulissene, scenriggingen. Det er veldig mange som er involvert. Dette er på ingen måte noe soloprosjekt. Det er et lagarbeid av dimensjoner, sier Arnø ettertrykkelig.

 

Foreløpig punktum?

Det er altså et arbeid som har pågått i fem år som nå får et foreløpig punktum. Men blir det bare foreløpig?

- Vil Riskaspelet bli satt opp flere ganger?

- Det vil tiden vise. Vi la for så vidt en femårsplan i 2006. Vi skulle ha oppsetninger i fem år, og har ikke tenkt lenger enn til og med i år.  Men det er klart at dersom folk i Riska ønsker at dette skal gjentas, så..., sier Arnø og lar muligheten stå litt åpen, før han fortsetter:

- Men jeg har lovt kona at det i hvert fall ikke blir noe neste år.

- Så kona vil ha deg litt for seg selv nå?

- For å si det sånn, det er nok noen prosjekt hjemme som har vært utsatt og som nå må tas.

- Blir det litt sånn vakuum å legge Riskaspelet bort nå?

- Du skal ikke se bort fra det, nei. Til tider så har det vært altoppslukende, og jeg tror ikke det har gått en dag i løpet av disse fem årene at jeg ikke har vært innom Riskaspelet i tankene på et eller annet vis, avslutter Arnø som i sommer skal ha seg noen velfortjente dager i solen på Kreta.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...