Veileder på livets reise

21.04.2012
Veileder på livets reise
Karsten Degnes

Konfirmantene fra Klepp får en spesiell konfirmantundervisning. Kateket Karsten Degnes har brukt åtte år på å utvikle opplegget Opptur. Og opplegget KLEKK som gjør at mange av konfirmantene fortsetter å være med i kirkens ungdomsarbeid etterpå.

Da Karsten Degnes begynte i jobben for åtte år siden, var det bare blanke ark i permen med konfirmantundervisning.

-Det var ikke noe opplegg. Det første året fikk jeg med meg to 16-åringer. Det var mye prøving og feiling i starten. Vi stjal litt her og der og sydde sammen et opplegg. I år er det 50 konfirmantledere i alderen 16-22 år, pluss rundt 45 fjorårskonfirmanter som bidrar gjennom KLEKK. Vi har et godt samarbeid med bedehus og frikirke, og det er månedlige ungdomsgudstjenester. Konfirmasjonen skal være mer enn en happening. Undervisningen skal være et sted hvor de hører hjemme, forteller Karsten Degnes.

 

Nesten toppscore

Konfirmantundervisningen og ungdomsarbeidet til Karsten Degnes og kirkekontoret i Klepp har vekket bred oppsikt. Degnes er en av seks forfattere av boka Konfirmantleirboka. Her blir blant annet KLEKK-opplegget lansert. Mange av ideene fra Opptur presenteres også.

-Det var et eget mål med Opptur at det skulle involvere mange ledere. Apparatet rundt konfirmantundervisningen i Klepp er veldig stort om vi sammenligner med opplegg de fleste andre steder. 90-95 prosent av konfirmantene sier de er fornøyde eller veldig fornøyde, og de gir 5,3 av 6 poeng på undervisningen. Det er hyggelig når vi får telefoner fra andre som lurer på hva vi gjør, sier Degnes.

-Hva er tanken bak Opptur?

-Det er et mål at alle konfirmantene skal bli hørt og sett. Vi prøver å fortelle dem at de er unike, selv om de er i en alder hvor de prøver å være like. Det er viktig at de bygger sin egen identitet i denne alderen. Vi prøver også å fortelle at kristendom er mer relasjon enn religion. De skal følge Jesus. Det skal være en relasjon oppover, men det er like viktig at de har en relasjon utover og innover i seg selv, forteller han.

-Når du gjennom?

-Jeg opplever at mange blir kristne, og mange andre får et mer positivt syn på kristne og kristendom. Dette er RLE-generasjonen. De kan litt om mye, men de kan ikke mye om noenting. De har fått alt, men de har fått det som en smørje, sier han engasjert.

 

Alle bærer på noe

Karsten Degnes er også kjent for å bygge relasjoner selv. Han ser på livet som en reise, og ønsker å være en veileder og sjelesørger for ungdommene han har ansvar for. Foreldre og ungdommer fra Klepp vet at Karsten Degnes sin innsats nytter.

-En del av jobben min er å se de unge. Jeg har erfart at alle har noe de bærer på, stort eller lite. Jeg har truffet ungdommer som skader seg selv eller går rundt med selvmordstanker. Det er tøft å møte dem. De fleste har ikke så dramatiske ting, men alle har noe, sier han.

-Er denne jobben et kall?

-Ja, det er egentlig det. Det handler ikke om lønn og penger, i alle fall. Jeg trives veldig godt og føler at jeg bidrar, selv om jeg ikke er jærbu og strengt tatt ikke passer inn her, sier han med et smil.

-Men etter åtte år har jeg blitt kjent med veldig mange mennesker, og har et stort nettverk her i Klepp. Derfor er det godt å bo på Hommersåk. Jeg tror ikke jeg hadde klart å fortsette i denne jobben hvis jeg selv bodde på Klepp. Det er en intensiv jobb, og det er nødvendig å få litt avstand når det trengs. Så har jeg heller aldri opplevd at jeg ikke har lyst til å gå på jobb, konstaterer Karsten Degnes.

 

Sterkt besøk

Hvert år i januar får konfirmantene fra Klepp tilbud om å fortsette i opplegget KLEKK etter at konfirmasjonen er over. I år har 45 ungdommer takket ja til å fortsette. KLEKK-erne er blant annet hjelpeledere for neste års konfirmanter.

-Vi har åtte samlinger og tre turer. Noen av turene omfatter spesielle opplevelser. Vi hadde blant annet en tekno-fri helg i høst. Ut i naturen uten mobiler eller pc-er, bare med Bibelen. Det var en helt annerledes opplevelse for flere av deltakerne, smiler Degnes.

Den største turen gikk likevel til Ukraina. 40 ungdommer fra Klepp var på tur og besøkte et barnehjem i en sigøynerlandsby i Uzhgorod.

-De hadde med seg 45.000 kroner og delte ut klær og mat. Det var en sterk tur for ungdommene, og opplevelsene fra Ukraina har preget arbeidet både i forkant og etterkant. Det var sterkt for dem å holde uønskede babyer i armene, forteller Karsten Degnes.

-Det var sterkt for dem å være der, men mange har gitt uttrykk for at det var enda sterkere å komme hjem og ta innover seg hvor godt de selv har det, sier han.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Karsten Degnes,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...