På sidelinjen etter tolv år

19.06.2011
På sidelinjen etter tolv år
Avtroppende ordfører i Klepp, Elfin Lea, vet ikke helt hvordan han kommer til å takle det å plutselig stå på sidelinjen i politikken. Den syttende oktober overtar en ny ordfører. Sitat: ”Det blir nok litt rart når den travle aktiviteten på epost, telefon og sms plutselig bare opphører. Jeg vet ikke helt hvordan jeg kommer til å takle det.”

- Dersom noen trenger noen til å feie golvet, så tar jeg gjerne oppdraget, sier Elfin Lea. Med denne setningen skisserer den avtroppende ordføreren i Klepp kommune opp et tenkt scenario for sin post-ordfører-tilværelse.

 

 

 

Vi møter en sedvanlig opplagt og engasjert ordfører på sitt kontor i Klepp rådhus. Pulten bærer fortsatt preg av at det er ting å ta tak i for kommunens øverste politiske leder. Den populære høyrepolitikeren har sittet som ordfører i tolv år. Første gang han ble valgt var i 1999, da som et resultat av vanlige forhandlinger i etterkant av kommunevalget. Han ble også valgt i 2003 og i 2007, da på bakgrunn av en prøveordning med direkte valg. En ordning som kommunaldepartementet nå har valgt å ikke videreføre, noe Lea synes er synd. Mer om det senere…

 

Plutselig på sidelinjen

- Hva tenker du om at din tid som ordfører nå snart er over?

Elfin Lea stirrer ut vinduet, og tenker grundig gjennom spørsmålet. Lenge…

- Det blir en kjempeovergang. Jeg blir nesten litt taus. Hva er det jeg går til? Jeg skal ta ut noe pensjon, og blir delvis pensjonist. Jeg føler ennå at jeg er så ung at jeg burde jobbe mer. Jeg står fritt til å jobbe i det private, og har sagt det før: om noen trenger å sope et golv, så er det bare å ta kontakt. Kanskje det dukker opp et tilbud? Når du har holdt på i tolv år, og vært en del av det som har skjedd i hele kommunen, og plutselig er du på sidelinjen, så er det en stor overgang. På den annen side kan det for så vidt være greit å slippe å måtte ha en mening om alt som skjer i kommunen. Tiden var i hvert fall moden for et skifte. Før jeg går av runder jeg 66 år, og jeg har hatt tolv kjempeår. Men nå får neste generasjon politikere overta, konstaterer Lea.

 

Tilliten viktigst

Av store ting som har skjedd i kommunen under hans tid trekker han fram både bygging av skoler, barnehager, sykehjem, og ikke minst tunnel og omkjøringsveg rundt sentrum.

- Det er en del av utviklingen, og det hadde sikkert skjedd om ikke jeg satt her også. Noe av det jeg synes er viktigst er at folk har tillitt til kommunen, det vil si til politikerne og til administrasjonen. Det er norske kommuner som sliter med den tillitten. Jeg føler at innbyggerne i Klepp har den tillitten til kommunen, og dersom jeg som ordfører har klart å opprettholde den ”standingen” blant folk, så har jeg hatt en misjon, slår Lea bestemt fast.

 

 

Direkte valg

- Hvordan synes du ordningen med direkte valg på ordfører har vært?

- Jeg synes det er fantastisk at innbyggerne i en kommune kan få anledning til å velge sin egen ordfører. Det er demokrati på høyeste nivå. Så jeg beklager at kommunaldepartementet har satt foten ned og ikke vil videreføre ordningen. Og da tenker jeg ikke på meg selv, men på den unike muligheten det er for velgerne. Alternativet er forhandlinger og dragkamp mellom partiene, og det er ikke alltid resultatene av det er gode og akseptable for innbyggerne flest.

- Hvorfor blir ikke ordningen videreført, da?

- En ordfører som er direkte valgt kan jo bli sittende i et mindretall, og bare ha folket og ikke politikerne i ryggen. Og ender da opp som en snorklipper uten politisk makt. Det kan bli en vanskelig situasjon. En annen ting var at en håpet at ordningen ville føre til høyere valgdeltakelse, men det slo ikke til. Så kan en jo spørre om ordningen har forhindret en ytterligere nedgang i valgdeltakelsen. Det vil vi jo aldri få svaret på. Jeg synes ordningen burde vært opprettholdt, og så kunne en heller prøvd å finne sikkerhetsventiler for å takle de uheldige sidene ved direkte ordførervalg.

 

God form

Tilbake til det med å feie golv. Tilbudet fra ordføreren om å stille seg tilgjengelig for en jobb som golvfeier var ikke kun tøys.

- Det ligger litt symbolikk i det å feie golvet. Når du har hatt så mye ansvar i så mange år, sitter du med et ønske om at når du går hjem fra jobb så er jobben ferdig. Det ligger litt der. Det å gjøre en innsats uten at du nødvendigvis har det altoverskyggende ansvaret.

- Du er tidligere idrettsmann, stemmer ikke det?

- Det var nå litt drygt. Men jeg har vært mye involvert i idrett, men mest organisatorisk. Men om du har lest at jeg går på turn, og reiser på turnstevne, så er det rett. Men det er kun for å holde meg i form. Jeg er i rimelig bra fysisk form, og klarer meg godt. Jeg jogger og driver litt gymnastikk, og hadde ikke store problemer med å klatre Kilimanjaro. Noe av det første jeg skal gjøre når jeg går av i oktober er å være med på Machu Picchu i Peru. Det blir neste utfordring.

- Liker du å reise?

- Ja, men jeg har ikke hatt så stor anledning til å reise. Jeg har aldri trodd at jeg skulle komme meg verken til Afrika eller Sør-Amerika. Når disse to anledningene dukket opp, så slår jeg til.

 

Hells Angels

Det er jærcowboy Arvid Mæland som arrangerer turene Lea snakker om. Mæland går ikke av vegen for å stille fasiliteter tilgjengelig for en omstridt nabo som avtroppende ordfører ikke er særlig begeistret for. Hells Angels på Braut hadde nylig fest for å markere sine femten år i distriktet, og politiet stilte mannsterke for å stikke kjepper i motorsykkelhjulene. Kommunen bidro med å nekte skjenkeløyve. Vi lurer på hvor tette båndene er mellom ordføreren og Jærens cowboy.

- Vi er ikke nære venner, men Arvid er en trivelig kar, det er ingen tvil om det. Jeg blander ikke kortene når det gjelder kommunalt skjenkeløyve, og jeg har ingen problem med å reise på tur med Arvid. Vi er begge voksne og skiller ting fra hverandre, sier Lea. Han sier videre at Klepp er helt på linje med alle andre kommuner i synet på kriminelle motorsykkelklubber:

- Vi ønsker ikke å ha den slags klubber i vår nærhet. Men nå er de nå en gang her, og vi har ikke virkemidler til å jage dem ut. Men de må oppføre seg som folk flest. Det er mye kriminalitet knyttet til enkelte medlemmer, og vi er bekymret for rekrutteringen i området. Det er vel sårbare sjeler som knytter seg til dem, anslår Lea.

 

Ubønnhørlig slutt

Den syttende oktober er det ubønnhørlig slutt for Elfin Lea sin periode som ordfører.

- Når vi gikk på skolen så var det alltid sånn at når sommerferien nærmet seg, kanskje allerede flere uker før, så slappet vi alle av og lente oss tilbake. Skolearbeidet tok liksom sommerferie lenge før oss. Er det litt sånn også for en ordfører på tampen av sin siste periode?

- Det hadde ikke vært meg i mot å lent meg tilbake i stolen, men det går ikke. Det er fullt kjør hele tiden, forsikrer Lea, som på tampen sier at det nok blir rart når den travle aktiviteten på epost, telefon og sms plutselig bare opphører.

- Jeg vet ikke helt hvordan jeg kommer til å takle det, sier han ettertenksomt og skuer ut vinduene igjen. 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Elfin Lea,

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...