Trives tross været

11.12.2003
Trives tross været
Christine Sagen Helgø

Fra byråkrat i trygdeetaten til gruppeleder for Høyre. Christine Sagen Helgø har gjort en lynkarriære i lokalpolitikken.

Valbergtårnet kan bare skimtes fra rådhuset. Disen henger lav. Duggregnet har gjort meg bløt uten at jeg har lagt merke til det. Nordavinden har blåst kjølen inn i margen. Stavanger viser seg fra sin sureste side. Christine Sagen Helgø har heller ikke fått varmen i seg. Hun kommer fra befaring ved Kvernevik skole. En gulvovn står på full på kontoret.

- Det er klart, jeg er vant med regn, etter mange år som student i Bergen. Christine Sagen Helgø prøver først å være litt diplomatisk, men at det ikke er været som har ført henne til Stavanger skinner gjennom.
- Ok, jeg savner et stabilt klima. Å kunne sette på seg skiene utenfor døra og ta en runde i marka. Ikke det, nå har vi hatt noen fine somre i alle fall.

Veien til Stavanger fant hun som så mange andre via kjærligheten. Sin utkårede Johan Helgø raff hun på jusstudiet i Bergen. De har to barn sammen, og bor ikke langt fra Mosvannet.

Hun er en av få heldagspolitikere i Stavanger. Arbeidsdagene er oftest lange. Hun har lært seg å si nei til en del ting, og er bevisst på hvor hun setter grensene. Må det for å kunne klare hverdagen. Med to små barn, og en travel mann skal det mye planlegging til for å få kabalen til å gå opp.
- Det viktigste er at ungene har det bra. Jeg henter de som regel rundt halv fire, og er med de til leggetid rundt åtte. Etter det er det som regel jobb, enten via møter, eller hjemme fra. Ellers så er det noe sesongsbetont i politikken. Rundt budsjettider er det kjempetravelt, mens andre ganger kan jeg bruke mer tid på familien, sier Sagen Helgø. Hun påpeker og at det er viktig at småbarnsforeldre er representerte i det politiske liv.

Anbefalt
Tobarnsmoren hadde ingen tanker om å bli politiker før hun ble spurt av John Peter Hernes i Høyre. Han kjente henne som en samfunnsengasjert og drivende kvinne. Hun hadde ingen politisk erfaring fra før.
- Jeg sa i utgangspunktet nei. Var skeptisk til å stille, og usikker på om Høyre var rett parti for meg.
Hun ble overtalt, og er nå sikker på at hun har havnet i rett parti. Hun kom inn i bystyret i 1999.
- Det var en overraskelse for meg at jeg kom inn første gang, men det var faktisk større å bli gjenvalgt nå i høst. Å få tillit på ny. At så mange har satt et ekstra kryss ved meg var veldig kjekt, sier Sagen Helgø.
Hun ble ansatt som politisk rådgiver for Høyres bystyregruppe høsten 2002. Etter høstens valg er hun gruppeleder for Høyres bystyregruppe. Hun er også medlem i formannskapet, Kommunalstyret for Levekår samt leder av lønns og administrasjonsutvalget.

Fram til 2001 arbeidet hun ved fylkestrygdekontoret som juridisk rådgiver. Overgangen fra byråkrat til politiker var stor.
- Jeg var jo godt kjent i huset, og gled nok fort inn i jobben, men det er klart at det er stor forskjell. Som byråkrat hadde jeg et klart regelverk å holde meg til, og oppgaven ble tildelt. Det var lite rom for fleksibilitet. Nå er jeg med på å sette dagordenen i en helt annen grad. Bestemmer når jeg skal gjøre hva. For å klar dette må en ha en sterk driv fremover.

Brenner
Som politker er det lett å brenne for mye. Det baller fort på seg. Jo flere ting Sagen Helgø kommer borti jo mer synes hun er viktig. Hun har jobbet mye med helse og sosialspørsmål.
- Vi forsøker at folk skal få et tilbud som er i takt med hva de etterspør. Vil ha en større fleksibilitet inn i systemene, og at de er så brukervennlige som mulig. Når det gjelder avlastning for funksjonshemmede barn har vi gått fra å ha et bestemt tilbud som brukerne må tilpasse seg, til å spørre hvordan vi kan legge tilrette på best mulig måte. Tjenesten skal være så individuelt tilpasset som mulig.

At byutvikling er i vinden kan vel ikke ha unngått noen. Som representant for et parti som på mange måter står i front her har Sagen Helgø også synspunkter.
- Stavanger har potensiale til å bli by nummer en i Norge. Gjennom en god byplanlegging kan Stavanger bli den mest attraktive byen å etablere seg i. Her har vi kommet et godt stykke på vei, med Blå Promenade, Tusenårsstedet og det planlagte konserthuset.

Hun har snakket seg varm. Sakene engasjerer tydelig. Ovnen skrus ned.

Interesser
Da hun flyttet hit kjente hun lite folk. Noen studiekamerater flyttet etterhvert til byen. Hun ser en del til de. Friluftsliv og trening i helsestudio, teater og konserter er ting hun har brukt mye tid på.
- Det blir mindre tid til dette. Som politiker og tobarnsmor er ukedagene som regel godt planlagte, med lite tid for meg selv. Jeg prøver å har fri i helgene, bruker da helst tiden sammen med familien.

Frank Bertelsen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...