Lett å trives i Klepp

09.11.2012
Lett å trives i Klepp
Kristin Sjøvoll og Øystein Omdahl og barna Guro T. Omdahl (3) og Sverre B. Omdahl (5)

Kristin Sjøvoll og Øystein Omdahl og barna flyttet fra Våland i Stavanger til Verdalen i Klepp i januar i fjor. De er langt fra de eneste som har tatt flyttelasset den veien, og de nyinnflyttede kleppsbuene har ikke angret på valget.

Med jobber på Sola og i Stavanger sentrum, og flere år midt blant storbyens kultur- og butikktilbud, skulle man kanskje tro at det å flytte til Klepp satt langt inne. Sånn ser de ikke på det.
-Det du ikke finner på Jærhagen, trenger du egentlig ikke. Og vi har bedre samvittighet overfor barna på tre og fem år når vi er borte fra trafikken og bor her hvor de kan springe ut og leke fritt, sier Kristin Sjøvoll.

Åpnere nabolag
Barnevennlige omgivelser og mer bolig for pengene var to av hovedårsakene til at de valgte Klepp. Dessuten kjente Øystein Omdahl mange i Klepp.
-Jeg hadde ungdomstida mi på Kverneland, og mange kjente fra den gang bor på Klepp. Vi hadde også kjente her i nabolaget i Verdalen. Det var egentlig de som fortalte om dette huset og pushet på for at vi skulle kjøpe, forteller Øystein.
-Vi har blitt mye bedre kjent med naboene her enn i byen, sier Kristin.
-Vi merker at folk er mer åpne. Naboene har bakt og invitert oss på kaker og til og med strikket klær til barna. Det er en litt annen verden enn den vi flyttet fra, mener hun.
De mener også at det er mer naturlig å knytte seg tettere til nærmiljøet i Klepp enn det var i byen. De føler at de er mer etablerte og mer på plass i eneboligen i Verdalen.
-Vi hadde fått et gammelt rekkehus på 100 kvadratmeter til samme pris i Stavanger. Vi hadde visst at det var en mellomstasjon – at vi skulle videre om noen år. Her har vi roen på en helt annen måte, mener Øystein.
-Barna snakker allerede jærdialekt. De vil ikke tilbake, ler Kristin.

Kastet inn i verv
Det å bli etablert på et nytt sted, kommer uansett ikke helt gratis. Det hjelper å engasjere seg. Det tok ikke lang tid før Øystein var i styret i Voll idrettslag og Kristin var medlem i FAU i barnas barnehage.
-Vi ble kastet inn i det ganske fort. Normalen er kanskje at man først gjør seg litt kjent før man takker ja til sånne verv, men noen må stille opp om det skal skje ting. Det er også nyttig med tanke på å bli kjent med andre småbarnsforeldre. Vi får et nettverk med folk som er foreldrene til våre barns framtidige skolekamerater, understreker Øystein.
Det er mange i nabolaget og blant foreldrene i barnehagen som er i samme situasjon som dem selv. Småbarnsforeldre som har flyttet til Klepp relativt nylig, og som pendler til jobber i Stavangerområdet.
-De fleste husene har dobbel garasje, for å si det sånn, illustrerer Øystein.

Dårlig kollektivtilbud
For de har erfart at bil er nødvendig for å komme seg fram. Bedre kollektivtilbud er noe av det de savner mest.
-Jeg jobber i Sola kommune, og herifra burde det være enkelt å reise kollektivt til Sola. Det er det ikke. Bussen fra Sola går via Forus, og den går ikke i det tidsrommet jeg trenger det. Det er ikke aktuelt å bruke så lang tid, så vi er nødt til å ha to biler, sier Kristin.
-Og jeg merker at det er mange som gjør det samme som oss – bosetter seg her og pendler nordover til jobb. Trafikken har økt merkbart bare på ett år, mener hun.
Øystein bruker også bil inn til Stavanger sentrum. Hans arbeidsgiver, Aker Solutions, bygger for tiden nytt hovedkvarter i Hinna Park. Det vil forenkle reisen hans, men de vil fortsatt trenge to biler for å få kabalen til å gå opp.
-I dag løser vi det slik at jeg begynner tidlig på jobb mens Kristin leverer barna i barnehagen. Så kommer jeg hjem og henter dem og lager middag til hun er ferdig på jobben sin, forteller han.
-Men det tok tid å reise med busser fra Våland via Storhaug til kontoret også. Og det går faktisk fortere å pendle herfra enn fra for eksempel Ganddal, sier Øystein.

Vokser fort
Selv om Kleppe blir stadig mer urbant, er det likevel smått med tilbud sammenlignet med Stavanger. Utelivet og kulturlivet pulserer ikke like heftig som i byen.
-Det gjør ikke så mye. Jeg har bodd flere år på Kverneland og Kristin kommer fra Lofoten. Vi er ikke så bortskjemte. Vi er dessuten i en fase hvor vi har små barn og ville vært like avhengige av barnevakter og organisering om vi bodde i byen, mener Øystein.
-Det går fortsatt an å ta seg en tur på byen hvis vi ønsker det. Veien er ikke så lang, sier han.
-Jeg savner det ikke så mye. Det skjer mye her i Klepp. Og vi er mye flinkere til å samles hjemme hos venner. Det er egentlig vel så kjekt som å gå på byen, slår Kristin fast.
-Finnes det overhodet ingen skepsis til den nye hjembygda?
-Vi opplever Klepp som en god plass å bo, men det er mange andre som gjør det samme. Vi er spente på hvordan kommunen vil takle den folketallsveksten det medfører. For eksempel har skolene, som er ganske nye, allerede blitt for små. Der har kommunen en stor utfordring, sier Kristin Sjøvoll.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...