Ble voksen i Canada

06.08.2012
Ble voksen i Canada
Lisa Tu Storhaug

Annethvert år sender Rotary-klubbene på Jæren en ungdom ut som utvekslingselev til utlandet. For to år siden dro 17 år gamle Lisa Tu Storhaug fra Klepp til Canada.
–Hun dro ut som ei jente og kom hjem som ei dame, sier mor, Bjørg Storhaug.

Til høsten er det en ny elev fra Jæren som skal ut på et eventyr likt det Lisa Tu Storhaug fikk oppleve. Og hun har ingen betenkeligheter med å ønske nestemann lykke på ferden.
-Det var et trygt og godt opplegg, der jeg fikk god oppfølging fra den lokale Rotary-klubben i Canada. Jeg hadde faste kontaktpersoner, jeg bodde hos familier som var tilknyttet klubben og det var 34 andre utenlandselever fra andre land som var med på det samme opplegget, forteller hun.


Overrasket over Canada
Lisa Tu Storhaug gikk andre året på videregående i Penticton, British Colombia – ikke langt fra storbyen Vancouver på vestkysten av Canada. Første og tredje året gikk hun på Bryne, hvor hun var russ i vår etter å ha fullført videregående med studiespesialisering.
-Jeg visste egentlig ikke før jeg kom tilbake til Norge om skoleåret i Canada ble godkjent, men det gikk heldigvis greit, sier hun.
Det var også tilfeldig at det ble Canada. Da hun søkte om å bli med på utvekslingsprogrammet, hadde hun tre andre ønsker.
-Jeg førte opp USA, Mexico og Australia som mine ønsker, så det var et lite sjokk da jeg fikk beskjed om at jeg var plukket ut og skulle til Canada, forteller hun.
Det var også en møysommelig søknadsprosess i forkant av turen. Hun forteller om en stor bunke papirer og intervjuer før hun fikk svar.
-Jeg vet ikke hvor mange som søkte, men jeg vet at Rotary lokalt gjerne ønsker at flere ungdommer gjør det. Ordningen er litt lite kjent. Ei jente fra Canada reiste hit samtidig med at jeg var der. Der var det mye mer trøkk rundt ordningen. Hele skolen visste om den, og mange konkurrerte om å bli plukket ut, sier hun.


Lærerikt
Selv om Canada dukket opp som et overraskende mål for Lisa Tu Storhaugs reise, angrer hun ikke på det i ettertid.
-På ingen måte. Jeg ble tatt veldig godt imot, og det var veldig lærerikt. Sosialt sett føler jeg at jeg lærte mer på dette ene året enn på de to andre på videregående til sammen, mener hun.
I løpet av året i Canada, bodde hun hos tre forskjellige familier. Det er ikke alle som liker akkurat den biten av Rotary sitt opplegg, men hun satte pris på å bli kjent med flere.
-Den ene familien var hos den lokale Rotary-presidenten, de to andre familiene hadde selv barn som hadde reist til andre land som utvekslingselever, sier hun.
På skolen fikk hun også mange nye venner. Som utlending opplevde hun at det var lett å komme i kontakt med sine medelever.
-Det var mange som syntes det var spennende at jeg kom fra Norge – et land som mange av dem i utgangspunktet visste lite om. Jeg fikk alle de spørsmålene som folk har hørt om – om Norge er hovedstaden i Sverige og sånt, ler Lisa Tu Storhaug.

Trygt for foreldre
I tillegg til sine canadiske skolekamerater, ble hun også godt kjent med flere andre av de 34 utenlandselevene som var i samme distrikt i Rotarys regi.
-Vi var en del sammen, og reiste blant annet på flere turer. Det var kjekt å treffe andre som var med på det samme opplegget.
-Hadde du tatt et skoleår i utlandet om du ikke hadde blitt plukket ut til denne ordningen?
-Nei, det hadde jeg nok ikke, sier Lisa Tu Storhaug.
Mor, Bjørg Storhaug, har også bare godord å komme med om utvekslingsordningen.
-Det er enestående for oss foreldre å vite at ungdommene blir tatt så godt hånd om dit de drar. De bor privat, får tett oppfølging og har ukentlige møter med sine kontaktpersoner. Ordningen oppleves som veldig trygg og god, slår hun fast.


Ny runde til våren
Dette året er det en elev fra Hå som er utvekslingsstudent fra Jæren, men høsten 2014 er Klepp Rotary Klubb klare til å sende en ny ungdom fra Klepp ut på eventyr. Rekrutteringen starter allerede til våren (våren 2013), og Jarl Westergård fra Rotary sier at alle som er mellom 16 og 18 år i august 2014 er aktuelle kandidater.
-Vi plukker ut en kandidat blant søkerne neste høst, cirka 1. november. I mars 2014 får vi endelig svar fra Rotary sitt distriktskontor om hvor «vår» kandidat får reise, forteller Westergård.
-Søknadsprosessen er omstendelig av flere grunner. Det skal være trygt for alle parter, både elev, foreldre og vertsfamilie, og helst en god match mellom forventninger og opplevelse. Det krever også en del koordinering i begge ender. Når en elev reiser ut, skal en annen elev reise andre veien, understreker Westergård.
Søkermassen har variert litt på Jæren, men Jarl Westergård håper mange elever ser at Rotary har en god utvekslingsordning og viser det ved å sende en søknad.
-Dette er en rimelig og trygg måte å gå på skole i utlandet på. Privat innkvartering gjør også at elevene lærer mye om kulturen og samfunnet de kommer til. Alle som er interesserte, kan kontakte meg eller finne mer informasjon på vår nettside www.klepp.rotary.no, sier Jarl Westergård.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...