Egglederen

16.06.2014
Egglederen
Utfordringen er å planlegge året. Jeg prøver å beholde noen perioder åpne, til det plutselig dukker opp noe gøy jeg vil være med på, sier Vidar Schanche

I jakten på god takt og tone, er ikke gitarist Vidar Schanche redd for å lage litt eggerøre.

– Jeg aner ikke hvor mange konserter jeg spilte i fjor, sier Vidar Schanche. I motsetning til flere kollegaer, fører han ikke statistikk over opptredener.

Men det var et travelt år, blant annet med høstturné i Japan med RobbleRobble, og en mengde opptredener med Morten Abel, inkludert overraskelseskonsert ved Røde Kors selveste julaften. Etterpå laget han pinnekjøtt hjemme i Lagårdsveien, for mor, stefar og bror med familie.

 

Kylling

Schanche trives nemlig ved grytene, og at gitarhelten ikke duger uten mat og drikke, ble åpenbart da han tok Master i Improvisasjon i England.

– Jeg er glad i fjærkre, noe som er ganske billig i England – og følgelig ofte havnet på studentmenyen. Og noen av de første låtene jeg skrev var relatert til det. For eksempel trengte jeg arbeidstittel til en låt en dag jeg hadde en kylling i ovnen, og da ble den naturlig nok «Revenge of the Chicken».

Slik oppsto også bandnavnet Egg3:

– Da vi skulle ha vår første spillejobb i England, trengte vi et navn arrangørene kunne sette på plakaten. Og etter en grundig brainstorming, endte vi med Egg3, forklarer Schanche. – Men det høres litt freshere ut på engelsk…

Og for ordens skyld; Egg 1 og 2 ble ikke knust av en tøff musikkbransje – de tre eggene lever i beste velgående i form av de tre bandmedlemmene – Ståle Birkeland og Inge W. Breistein, i tillegg til Schanche.

 

Flere kokker

Musikkbransjen har endret seg radikalt etter at verdensveven ble åpnet for Hvermannsen. Man tjener ikke lenger penger på platesalg.

– Man merker med en gang når Spotify kommer til et land. Men for eksempel i Japan er det ikke så mye streaming ennå. Til gjengjeld florerer det av piratkopier, sier Schanche og mimrer om gamle opptakskasetter.

Da oppsto nemlig den samme problemstillingen som nå: Skal man kjempe mot den nye teknologien eller dra nytte av den?

– Særlig indiebandene valgte den gang å oppfordre til opptak, slik som flere band i dag legger ut musikken på nettet til gratis nedlasting.

Også Schanche har benyttet seg av et digitalt Columbi egg:

– Vi i Egg3 har startet en kampanje på indiegogo for å skaffe penger til å gi ut ny plate.

Indiegogo er ett av flere nettsteder der alle som vil kan starte innsamlingskampanjer for seg selv eller ymse formål.

– Dette er jo en av fordelene ved Internett! Community funding ble opprinnelig benyttet av oppfinnere, og jeg leste i dag om en mann som hadde funnet opp en av de første 3D-pennene, og som ved hjelp av en slik innsamlingsaksjon nå var klar for å sende produktet ut til kundene.

 

Slakteren kommer

Egg3 er ikke til salgs, men du kan kjøpe en digital versjon av den nye utgivelsen «The Butcher diaries» to måneder før fysisk plateslipp, en vinylplate, privat konsert med bandet hjemme i din egen stue – eller bestemme navnet på en sang.

– Både privatpersoner og bedrifter kan kjøpe, og det går nå jevnt og trutt mot deadline 19. mars. Jeg priset tittel på låt dyrest og trodde ikke noen ville kjøpe det. Men det ble litt pes da folk faktisk begynte å vurdere det, ler Schanche.

For bandet er allerede fornøyd med sju av sine egne navnevalg, mens de tre siste låtene er åpne for dåp.

– Det kan ikke være noe ulovlig. Og så er det jo kjekt hvis det faktisk har en sammenheng med bandet og resten av plata. Vi håper for eksempel at ingen vil oppkalle en sang etter russebussen sin…

 

Jazzer opp kjøkkenet

Schanche er også med på å lage samtidsmusikk fra kjøkkenet. Kitchen Orchestra er blitt omtalt som «en kompetanseopphopning av musikere i Stavanger», og har spesielt rørt terningkastende anmeldere til tårer med sine julekonserter på Tou Scene.

– Det hjelper å ikke ha vanlig jobb, smiler Schanche til spørsmålet om hvordan han får tid til alt.

– Utfordringen er å planlegge året. Jeg prøver å beholde noen perioder åpne, til det plutselig dukker opp noe gøy jeg vil være med på.

Med gøy mener han selvsagt musikk.

– Jeg liker å holde på med så mye forskjellig og kunne nok ikke gjort bare én ting. De fleste musikere jeg kjenner her har det sånn – det er en av fordelene i Norge. Det er lov å spille med Shining den ene dagen, Maria Mena den neste og deretter Sissel Kyrkjebø. Men det er klart det av og til kan være litt forvirrende med så mange uttrykk.

Ellers bruker han rolige perioder til å øve og skrive nye ting.

– Å jobbe som musiker er et tveegget sverd; Jeg vil jo egentlig ikke at noe skal føles som jobb. Men det gjør det jo av og til. Det er kanskje en litt rar måte å forholde seg til voksenlivet på.

 

Eggløsning

Under studietiden i Leeds hadde Schanche tenkt å bosette seg permanent i England.

– Jeg var til og med å så på hus og greier. Jeg hadde ikke lyst å flytte til Oslo, så valget sto mellom England og Stavanger.

Det endte på det siste.

– Musikkmiljøet her i byen har forandret seg veldig i løpet av årene. Tidligere skjedde det ikke så mye, men nå har det flyttet en del kule folk til byen. Det er for eksempel et veldig godt miljø på Tou – og mang en hit er blitt skrevet der.

Schanche oppfordrer publikum til å bruke Tou Scene, hvor nå også Lervig planlegger å bygge bar.

Og når det gjelder det store spørsmålet om hvem som kom først – høna eller egget? Schanche kommer med oppfordring nummer to:

– Det spørsmålet synes jeg alle bør ta stilling til! Og jeg kan i alle fall si så mye som at egg skal være sist – hvis vi eggene forsvinner, forsvinner hele meningen. Og svaret får du på siste spor på den nye plata…

Siri Helstrup

Gallery

Egglederen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...