Ægte dansk snadder

15.01.2001
Ægte dansk snadder
Ken Andersen

Han selger røde pølser og danske æbleskiver på parkeringsplassen foran et helnorsk kjøpesenter. 35 år gamle Ken Andersen fra Helsingør er å finne med sin pølsebod ved Havannasenteret.

- Jeg har alltid likt å lage mat, så hvorfor ikke selge danske pølser i Norge, smiler 35-åringen, som egentlig er utdannet industrirørlegger. Med pølsevogna si farer han land og strand rundt i Rogaland for å selge danske godbiter, i tillegg til helnorske smultringer og opphøgga pottiter fra Toten.

I Danmark har pølsebodene en svært sentral plass i bybildet. Pølsebodene er det naturlige samlingsstedet for danskene, enten det er for å spise lunsj eller kose seg på lørdagsturen. Pølsebodene er blitt kultur, og er kommet for å bli i Danmark, og det er selvsagt ingen ulempe at det lar seg gjøre å kjøpe en bajer til pølsemåltidet. Slik er det ikke i Norge, og dette er kanskje årsaken til at pølsebodene ikke er like populære her til lands.

Men det vil Ken Andersen gjøre noe med. Dog uten bajeren. I ”Andersens snadderbod” reklamerer han med ”smaksopplevelser”, og fronter de danske æbleskiverne som hovedprodukt.
- Det er ikke så lett å selge røde pølser. Jeg må ta en forholdsvis høy pris, siden det er så vanskelig å få tak i slike pølser i Norge. Men æbleskivene er nok lettere å få solgt, spesielt etter at jeg oppdaget det norske ordet for denne godsaken; nemlig munker, smiler dansken.

Andersen kom til Norge i 1975. Det skjedde egentlig under tvang, siden han den gang bare var 10 år, og slett ikke hadde lyst til å forlate alle vennene i Helsingør.
- Det var oljen som brakte meg og min familie til Norge. Far hadde fått jobb i NC, forklarer han. Noen år senere fikk moren jobb på flyplassen, med billige flybilletter som følge. Og derfor har det vært mulig for familien å holde nær kontakt med hjemlandet.
- Hver eneste ferie tilbringes i Danmark, forsikrer Andersen.

Den største forskjellen mellom Danmark og Norge er alkoholprisene, skal vi tro dansken. Likevel trives han godt her nord.
- Jeg har beholdt det danske statsborgerskapet, så jeg har alle rettigheter i Danmark. En tid abonnerte jeg på danske aviser, men det har jeg sluttet med nå. Jeg opplever at folk er mye hyggeligere her i Sandnes enn i fødebyen Helsingør. Det gjelder både kundene og betjeningen i forretningene. De er ikke så imøtekommende hjemme i Helsingør, mener Andersen.

Tom Gaudland

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...