Ung entreprenør

16.09.2009
Ung entreprenør
Målet er å ha arbeid. Jeg har ingen planer om å utvide mer, sier Magnus Herredsvela

Magnus Herredsvela var ikke mer enn atten år da han startet Herredsvela Maskin. Moderniseringen i landbruket, med stadig mer bruk av kostbare pressemaskiner og annet utstyr, har gjort det lønnsomt å investere i maskiner for så leie dem ut med sjåfør.

Med base på Skjørestad har Herredsvela store deler av Sandnes og tilgrensede områder som sitt virkefelt.

- Jeg startet opp i 2005, da var jeg atten. Først og fremst skulle vi være spesialisert på tjenester tilknyttet landbruket, med blant annet gras- og halmberging, sier den unge mannen som nå har blitt 23 år.

- Berging?

- Ja, internt så kaller vi det for berging. Det er jo en stor kamp vet du, og nesten som en bergingsaksjon når graset skal inn. Du må jobbe når været tillater det, og da må vi gå hele tiden, sier han ivrig.

 

Håndmenn

- Så du leier ut maskin med fører?

- Ja, vi startet med kun en maskin og mann, og utførte grasslåing og pressing primært. Så utviklet det seg og økte på. Nå har vi også begynt å leie oss litt ut til industri på si, når vi ikke har andre kjøreoppdrag, sier Herredsvela, og ramser opp noen av kundene:

- Det er alt fra Skretting fiskefór, Stangeland Kran, Sandnes Bygdaservice og Nordland Mekaniske for å nevne noen.

- Hvilke jobber gjør dere da?

- Da kan vi bli innleid som håndmenn, som ekstraarbeid. Vi er jo ikke noen fagfolk. På Stangeland Kran for eksempel så kjører vi bobcat, og på Skretting har vi både vært med og pakket fiskefor, og vi henger oss også ned i siloene og hogger løs masse som har satt seg, forklarer Herredsvela.

 

Konditori og gard

- Du sier hele tiden ”vi”. Hvem andre er det enn deg?

- Jeg har ansatte og innleide. Jeg har fem litauere som går fast, og er med på både maskin, vedlikehold og diverse kjøring. Men jeg har jo også et gårdsbruk. Egentlig så driver jeg med tre ting.

- Og det er?

- Maskin, konditori og gard.

- Konditori også?

- Ja, hehe. Konditoriet var vel egentlig et stunt. Det startet vi for tre uker siden. Det er mest for å skape fordeler for de som er med, litt sånn internt. For at de ansatte skal få billig mat, og fordi vi hadde folk tilgjengelig som kan stå der. Det er en ansatt og to på deltid der. Og da går jo salget. Vi selger litt av hvert, fra bryllupskaker til horn. Vi leier et lokale på Ganddal, ved gamle Sannerud. Det het ganddal konditori før. Nå heter det Herredsvela Konditori, sier den unge forretningsmannen fornøyd. Garden han driver i tillegg har han leid.

 

Maskinparken

- Fortell litt mer om maskinparken.

- Vi har tre graspresser. Det er en spesiell type som heter kombipresse. Den både presser og hiver. Før i tiden opererte de med en presse og en pakker, men nå har de ”sveist” dem sammen, og gjort det mer effektivt. Da trenger én mindre traktor og én mindre mann, sier Herredsvela, og understreker at det er det å ha folk i arbeid som koster.

- Vi klarer å gjøre to operasjoner i ett. Vi har også to slåmaskiner, og to samleriver. Etter at vi har slått så er det en svær rive som tar med seg ni og en halv meter. Da kommer pressemaskinene til dekket bord så og si. Så har vi fire brøyteskjær, for snøbrøyting. Vi brøyter gjennom et firma i Stavanger som heter Sopihop, og har brøyteruter fra Viking stadion til Rosenberg verft. Når vinteren kommer så mater vi traktorene med brøyteskjærene, og måker på nettene, sier Herredsvela, og legger til at de også har noen maskiner som de bruker på våren til blant annet fresing og pløying.

 

Inn med morsmelken

Herredsvela har drevet med maskiner siden tidlig i tenårene, og nærmest fått det inn med morsmelken.

- Far min drev med slåing og pressing. Han lærte meg det da jeg ble femten. Så fikk jeg interesse for det, og begynte å slå selv da jeg fikk lappen. Når jeg ble atten, så kom maskinstasjonen for salg. Det var en som drev den før meg, og han ville selge. Da benyttet jeg sjansen til å kjøpe. Da hadde jeg bare slått gras, og måtte lære meg presse. Så utviklet det seg gradvis, og jeg fikk med meg noen folk som var med i noen år, og i 2007 var det blitt så mye arbeid at vi kjøpte presse nummer to. Så kjøpte jeg opp en maskinstasjon på Svinland i 2009, og da fikk jeg enda en presse.

- Er målet å vokse enda mer?

- Nei, det er det ikke. Målet er å ha arbeid. Jeg har ingen planer om å utvide mer. Det har med arbeidet å gjøre. Går det ned så minker vi, og går det opp så får vi vurdere utvidelse. Alt må svive, det skal jo være økonomi i det, avslutter Herredsvela.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...