Tar vare på Stokka-minner

23.04.2004
Tar vare på Stokka-minner
Stokka Kultur

tokka Kultur- og Historielag har som formål å gjøre Stokkas historie til allmenn viten. Leder i historielaget, Ludvig Bringsjord, inviterer til bydelsvandring.

- Det er viktig at folk får kjennskap til sin egen bydelshistorie. Historie skaper identitet og gir en følelse av tilknytning til området. Samtidig har det foregått mye spennende på Stokka og Sandal som fortjener å bli husket og diskutert den dag i dag, sier Bringsjord.

Mange medlemmer
Stokka Kultur- og Historielag ble formelt stiftet i november 2001, men idéen til opprettelsen fikk noen vise hoder i Stokka Y´s men Club i 1998. Etter hvert ble en egen komité utnevnt og denne fikk i oppdrag å kartlegge interessen for et slikt historielag. I mars 2000 fikk alle Stokkas beboere invitasjoner til et foredrag av Svein Egil Omdal om Stokkas fortid, nåtid og fremtid. Hele 220 beboere møtte frem. Dermed fikk komitéen blod på tann og Stokka Kultur- og Historielag ble grunnlagt.
- Allerede før stiftelsesmøtet hadde vi 80 navn på medlemslista, og på selve møtet fik vi enda 20 medlemmer. I dag nærmer vi oss 150 medlemmer, forteller Bringsjord.

Drøs og fortellinger
Siden den formelle stiftelsen i 2001 har historielaget arrangert flere foredrag og temamøter. Biskop Ernst Baasland, historiker Hans Eyvind Ness og forfatter Tor Obrestad er blant de som har vært invitert.
- Vi har fire til seks temamøter og kulturarrangementer hvert år. Vi legger vekt på godt Stokka-drøs og gode historier, men også seriøse foredragsholdere. Målet er å skape interesse for bydelens historie og framtidig utvikling samtidig. Men vi skal også være et forum for alle aldersgrupper på Stokka og Sandal hvor medlemmene kan bli kjent med hverandre, sier Bringsjord om lagets virke.

Bydelsvandring
Historielaget har flere pågående prosjekter. Innsamling og registrering av gamle gjenstander er et av dem.
- Det meste av gjenstander med historiske aspekter er av interesse. Vi har funnet fram til en del gjenstander, men mye har dessverre blitt kastet på skraphaugen gjennom årenes løp, forteller Bringsjord som også kan fortelle at laget er interessert i alle gamle bilder og filmsnutter fra Stokka og Sandal. Målet er å sette sammen en film som forteller om liv og virke i gamle dager.
Onsdag 9. juni er alle interesserte velkomne til å bli med på bydelsvandring.
- Bydelsvandringene pleier å samle mellom 35 og 60 mennesker. Denne gangen starter turen på Stokkaeidet ved mølla nedenfor Lassen og vi går videre forbi Foldøygården og Dyrsnes friområde. Lokalkjente orienterer underveis før vi avslutter ved Mississippi Friluftssenter hvor Stig Thanke skal fortelle om senteret. Her er det bare å bli med på tur, oppfordrer Bringsjord.

Frank Bertelsen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...